Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Đubrenje mladih zasada voća i specifičnosti

Đubrenje mladih zasada voća i specifičnosti

Đubrenje mladih zasada – U redovnom đubrenju voćnjaka razlikuje se đubrenje mladih zasada i đubrenje zasada u rodu, kao i meliorativno đubrenje (pre podizanja zasada).

Redovno đubrenje dugogodišnjih zasada mineralnim đubrivima obavlja se dva ili tri puta godišnje. Đubriva mladih zasada se primenjuju po celoj površini, izuzetno u zasadima retkog sklopa ili gde je reč o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko stabala, u površini nešto široj od krošnje. U kompleksnim mineralnim đubrivima azot se nalazi u amonijačnom i nitratnom obliku, što su oblici koje biljka najlakše usvaja iz zemljišta.

Za visok prinos jezgričavog i koštičavog voća potrebno je dodati 90 do 200 kg/ha azota, 70 do 120 kg/ha fosfora i 130-250 kg/ha kalijuma. Izbor formulacije zavisi od odnosa i koncentraciji hraniva u zemljištu. Na zemljištima sa više od 40 mg K2O /100 g može se primeniti MAP (NPK 12-52-0 ili NPK 13 -53 -0). Osim azota tokom vegetacije dodaju se i sva ostala hraniva, a naročito mikroelementi neophodni u pojedinim periodima vegetacioni ciklus. Tokom sušnih uslova ili usled znakova pomanjkanja hraniva neophodno je prihranjivanje putem lista.

Prihranjivanje putem lista obavlja se s folijarnim đubrivima, ili ako samo dajemo azot, sa UREOM. Navedenu prihranu lista možemo kombinovati sa zaštitom pa tako obavljamo dva agrotehnička zahvata istovremeno. Koncentracija rastvora UREE za voćnjake iznosi 0,5-2%.

Đubrenje mladih zasada voća i specifičnosti

Prve godine, početkom vegetacije, obavlja se prihranjivanje sa 0,1 kg UREE ili 0,2 kg KAN-a ili 0,3 kg NPK 15-15-15 po stablu. Krajem maja ili početkom juna obavlja se još jedno prihranjivanje s istim vrstama i istom količinom đubriva kao kod prvog prihranjivanja. Prve godine gajenja, u osnovnom đubrenju voćaka s gustim sklopom, đubri se po jednoj voćki 0,15-0,20 kg s jednim od kompleksnih đubriva NPK 7-20-30, NPK 6-18-36, NPK 7-14-21S ili 0,1 kg NPK 8-26-26 , NPK 10-30-20.

U drugoj godini gajenja đubrenje se obavlja u isto vreme i s istim vrstama đubriva, s tim da se količina povećava za 30-50%.

U trećoj godini gajenja pa nadalje, đubrenje se obavlja po celoj površini voćnjaka osim kod posebnih stabala, kada se dodaje 0,2 (NPK 10-30-20)–0,45 (NPK 5-20-30 S) kg/stablo, dok se četvrte godine posebna stabla đubre od 0,3 (NPK 10-30-20)–0,6 (5-20-30 S) kg/stablo.

Vreme đubrenja i vrste đubriva iste su kao i kod đubrenja voćaka u rodu. Kod prihranjivanja mladih voćaka azotom treba nastojati da se doda veća količina đubriva voćkama koje se slabije razvijaju kako bi se voćke ujednačeno razvijale.

Zlatko Vampovac dipl. inž.

Pročitaj i ...

kit sistem gusta sadnja u navodnjavanje voćnjaka

Feromonske klopke smanjuju upotrebu pesticida i štite prirodu

Zaštita u voćnjaku može da se sastoji i u upotrebi feromonske klopke koja zbunjuje štetnike i smanjuju njihov broj.