Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Dunja novi zasadi – kako izabrati poziciju voćnjaka

Dunja novi zasadi – kako izabrati poziciju voćnjaka

Voćarstvo je zahtevna grana poljoprivrede, ali kada je u pitanju kraljica voća dunja, novi zasadi se stalno podižu. Srbija je veliki proizvođač dunja u okvirima Evrope. Dunja voli vodu, ali ne previše. Voli brdovite predele sa tlom koja ima odnos gline i peska 50:50.

Dunja – zasnivanje zasada – Mirjana Ostojić, dipl. inž.

Dunja se može uspešno gajiti na nadmorskim visinama od 300 do 800 m. Za podizanje zasada dunje najpovoljniji su tereni sa blagim nagibima od 3 do 50, dobro provetreni. Ravnice su manje pogodne zbog češće pojave mrazeva. Treba izbegavati zatvorene terene usled slabe vazdušne drenaže, jer su voćke više izložene mrazevima i napadima bolesti i štetočina. Kako je dunja voćka pogodnija za toplija područja najbolje uspeva u uslovima umereno kontinentalne klime, sa srednjom godišnjom temperaturom između 10 i 15°C. Prema poznim prolećnim mrazevima dunja je praktično otporna, jer kasno cveta krajem aprila i početkom maja.

Voda je neophodna za odvijanje fizioloških i biohemijskih procesa u biljci dunje. Nedostatak ili višak vode u zemljištu i vazduhu, nepovoljno se odražava na sve životne funkcije i rodnost dunje.

Smatra se da su godišnje potrebe dunje za vodom od 750 do 1.000 l/m2. Padavine treba da su pravilno raspoređene jer su neophodne u periodu vegetacije, odnosno od maja do septembra u vreme porasta plodova. Nedostatak padavina tokom jula i avgusta odražava se i na stepen diferenciranja cvetnih pupoljaka za narednu proizvodnu godinu.

Dunja novi zasadi

Za uspešno gajenje dunje optimalna prosečna godišnja relativna vlažnost vazduha je od 75 do 80%, a u letnjim mesecima 60 do 75%. U takvim uslovima, dolazi do prevremenog opadanja plodova, a proces diferenciranja cvetnih pupoljaka slabi. Prekomerne količine vode u zemljištu, kao i površinske – stajaće vode su nepovoljne. One otežavaju pristup vazduha do korena i usporavaju njegovo disanje. Posledica je slabiji razvoj korenovog sitema, a time i biljke. Prekomerna vlažnost izaziva gušenje korena i uginjavanje cele biljke.

Povoljna zemljišta za gajenje dunje treba da omoguće ravnomerno razvijanje korena kako u dubinu tako i bočno. Za proizvodne zasade dunje najpovoljnija su zemljišta u kojima je odnos gline i peska 50:50 ili 60:40. Dunji najviše odgovaraju neutralna zemljišta sa pH reakcijom od 6,0.

Ukoliko je na odabranoj parceli za gajenje dunje visok nivo podzemnih voda, neophodno je izvršiti dreniranje. Za to je potrebna izgradnja sistema otvorenih kanala, ukopavanje perforiranih (plastični, glineni) cevi, ili izrada krtičnjaka. Ukoliko ne postoje potrebe da se zemljište odvodnjava, posle krčenja i ravnanja terena pristupa se agromeliorativnim merama i rigolovanju. Najpovoljniji način pripreme zemljišta za dunju je kombinacija podrivanja i dubljeg oranja. Podrivanje zemljišta se obavlja na dubini od oko 60 cm.

Pročitajte i: Dunja investicija i isplativost

Nakon meliorativnih mera (rasturanja krečnjaka, stajnjaka i ostalih mineralnih đubriva), sprovodi se dublje oranje na 30 do 40 cm. Za jesenju sadnju rigolovanje ili podrivanje treba obaviti u proleće, a za prolećnu rano u jesen. Cilj je da se do momenta sadnje, zemljište dobro usitni, slegne i poravna.

DUNJA – Leskovačka i Vranjska

Pročitaj i ...

leska leskina lešnik je zahvalan mineralna ishrana grinje kod leske

Đubrenje leske – organsko i mineralno đubrivo

Đubrenje leske – U novije vreme rastu površine pod jezgrastim voćem u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji. Voćne …