Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Dunja rodila, kako povećati prihod?

Dunja rodila, kako povećati prihod?

Često se hvalimo da smo veliki proizvođač dunja u Evropi, dunja rodila ove godine ali otkupna cena ne zadovoljava proizvođače. Da li je moguće povećati prihod i sa pet tona dunja godišnje obezbediti prosečnu platu za godinu dana?

U Sremu se nalazi mesto Surduk gde se smestila porodica Ljubojević. Vratili su se u malo, pitomo selo jer im je Beograd postao previše bučan, zagađen. Kada su odlučili da se bave voćarstvom birali su koju sortu voća izabrati. Jabuke zahtevaju mehanizaciju, puno rada i puno berača u jesen. Borovnica deluje primamljivo, ali ulaganja su bila isuviše velika. Odluka je pala na dunju – našu zlatnu voćku. Pokazalo se kao dobar izbor.

Pročitajte i: Sorte dunje – Leskovačka, Vranjanska, Trijumf

Zahtevi uzgoja dunje nisu preveliki, uobičajene agrotehničke mere i rodilo im je u voćnjaku pet tona nakon šest godina uzgoja. Da bi se prihod povećao i da uložen trud dobije adekvatnu naknadu odluka je pala da se počne proizvodnja džema, kompota i slatko od dunja. Ulaže se više vremena i truda ali je zarada višestruko veća, čak pet, šest puta.

Dunja rodila

Dunja je voćka puna vitamina, proteina, tanina i pektina. Bogatstvo vlakana u plodu je idealno za dobar rad creva. Osim vitamina C tu je i vitamin B1, B2, karoten. Interesantno je da semenke dunje sadrže visok procenat ulja (15%) i male doze vitamina B17 (amigdalin) koji je preporučen kao dobar izbor za borbu protiv kancera.

Posebna poslastica od dunja je kitnikez, slatkiš znan mnogima u Vojvodini. nekada se pravio u svakoj kući, dao poseban delikates sa orasima ili bademima.

Priprema:

I kg dunja sa korom

Dodati vode da pokrije voće i kuvati da omekša. Voće mikserom ili presom usitniti, dodati 800 g šećera, sok od jednog limuna i kuvati oko dva sata (dok se ne poznaje trag od varjače), uz mešanje. Pazite, ume da prska iz šerpe na sve strane. Kada postane crvenkast stavite u kalup da se ohladi. Služi se kao desert, ali može i uz pečenu jagnjetinu i svinjetinu. Tako je često u Francuskoj i Španiji.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

Hlor dioksid protiv ervinije, botritisa i fuzariuma

Zaštita koja Vam daje sigurnost u gajenju povrća, voća, žitarica...hlor dioksid je Vaš izbor.