Saturday 18.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Dunja rodila, kako povećati prihod?

Dunja rodila, kako povećati prihod?

Često se hvalimo da smo veliki proizvođač dunja u Evropi, dunja rodila ove godine ali otkupna cena ne zadovoljava proizvođače. Da li je moguće povećati prihod i sa pet tona dunja godišnje obezbediti prosečnu platu za godinu dana?

U Sremu se nalazi mesto Surduk gde se smestila porodica Ljubojević. Vratili su se u malo, pitomo selo jer im je Beograd postao previše bučan, zagađen. Kada su odlučili da se bave voćarstvom birali su koju sortu voća izabrati. Jabuke zahtevaju mehanizaciju, puno rada i puno berača u jesen. Borovnica deluje primamljivo, ali ulaganja su bila isuviše velika. Odluka je pala na dunju – našu zlatnu voćku. Pokazalo se kao dobar izbor.

Pročitajte i: Sorte dunje – Leskovačka, Vranjanska, Trijumf

Zahtevi uzgoja dunje nisu preveliki, uobičajene agrotehničke mere i rodilo im je u voćnjaku pet tona nakon šest godina uzgoja. Da bi se prihod povećao i da uložen trud dobije adekvatnu naknadu odluka je pala da se počne proizvodnja džema, kompota i slatko od dunja. Ulaže se više vremena i truda ali je zarada višestruko veća, čak pet, šest puta.

Dunja rodila

Dunja je voćka puna vitamina, proteina, tanina i pektina. Bogatstvo vlakana u plodu je idealno za dobar rad creva. Osim vitamina C tu je i vitamin B1, B2, karoten. Interesantno je da semenke dunje sadrže visok procenat ulja (15%) i male doze vitamina B17 (amigdalin) koji je preporučen kao dobar izbor za borbu protiv kancera.

Posebna poslastica od dunja je kitnikez, slatkiš znan mnogima u Vojvodini. nekada se pravio u svakoj kući, dao poseban delikates sa orasima ili bademima.

Priprema:

I kg dunja sa korom

Dodati vode da pokrije voće i kuvati da omekša. Voće mikserom ili presom usitniti, dodati 800 g šećera, sok od jednog limuna i kuvati oko dva sata (dok se ne poznaje trag od varjače), uz mešanje. Pazite, ume da prska iz šerpe na sve strane. Kada postane crvenkast stavite u kalup da se ohladi. Služi se kao desert, ali može i uz pečenu jagnjetinu i svinjetinu. Tako je često u Francuskoj i Španiji.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za jabuka voli rezidbu

Jabuka voli rezidbu – palmeta sa kosim granama

Voćari koji već decenijama gaje jabuku znaju da jabuka voli rezidbu, ali treba poštovati principe rezidbe da voćka bude dovoljno opterećena plodom.