Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Formiranje vretenastog žbuna – horizontalne grane

Formiranje vretenastog žbuna – horizontalne grane

Formiranje vretenastog žbuna- Vretenasti žbun je u stvari kržljava modifikacija piramide, kod koje su skeletne i poluskeletne grane u horizontalnom (ili približno horizontalnom) položaju i sve su kraće idući od osnove prema vrhu voćke.

1.godina – Ukoliko se za formiranje vretenastog žbuna koriste jednogodišnje sadnice, u proleće prve godine po zasađivanju sadnicu treba skratiti na 80 cm iznad zemlje. Ukoliko se koriste sadnice koje na sebi imaju letoraste ili prevremene grančice, najbolje letoraste treba odabrati za ramene grane i staviti ih u horizontalni položaj, što se može učiniti vezivanjem letorasta za kolac ili žicu, ili pak primenom odbojnika I štipaljki. Nakon dve do tri nedelje dolazi do zdrvenjavanja osnove mladara, pa se odbojnici mogu ukloniti.

2. godina – U proleće druge godine nastavlja se sa obrazovanjem uzgojnog oblika. Kod sadnica koje su koje su prilikom sađenja imale na sebi prevremene grane, a koje na sebi u drugoj godini već imaju formiran rod, na početku druge godine treba vršiti izolaciju vrhova.

3. godina – U proleće treće godine prorediti bočne grane (ako su guste) tako da ostanu na razmaku od 15-30 cm.

FORMIRANJE VRETENASTOG ŽBUNA 

Orezivanje voćnih stabala pune rodnosti, čije su krošnje oblikovane u vidu vretenastog žbuna, slično je orezivanju stabala formiranih u vidu poboljšane piramidalne krune. Jedina je razlika u tome što se pri rezidbi nastoji da se donje bočne grane orežu slabije, a one više sve jače, tako da oblik krošnje ima oblik kupe, sa prečnikom osnove 1,8-2,2 m.

Rodne grančice se proređuju ukoliko su voćke dobro obezbeđene istim, a prebujni, oštećeni i oboleli letorasti se uklanjaju sa osnovnog skeleta.

Četvorogodišnje i starije rodne grane rezidbom se potpuno uklanjaju.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo

Dipl.inž. Dejan Jocić

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.