Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Grad u voćnjaku , kako posle njega ?

Grad u voćnjaku , kako posle njega ?

Grad u voćnjaku – Jedan od problema koji sve više prati voćarsku proizvodnju je grad, a učestalost pojave grada je sve veća čak i u područjima gde ga ranije nije bilo. Grad može naneti velike štete zasadima voća. U zavisnosti od njegovog intenziteta štete mogu biti različite. Slab grad praćen kišom i vetrom nanosi štete lišću i plodovima umanjujući rod, kao i diferenciranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu. Grad srednje jačine, pored uništavanja celokupnog roda u tekućoj godini i lisne mase, oštećuje grane i grančice, kod kojih se javlja smolotočina i sušenje. Jak grad, koji može biti veličine lešnika ili čak oraha, može naneti katastrofalne štete.

Jake povrede grana i grančica izazivaju smolotočinu i nekrozu, a otvorene rane predstavljaju slobodan ulaz za brojne patogene. Tokom zime takva stabla su osetljiva na niske temperature, pa često izmrznu. Mlada stabla do tri godine starosti posle nepogode izazvane jakim gradom najčešće se nikad ne oporave. Njih treba orezati neposredno iznad mesta kalemljenja (ako ima neoštećenog dela) kako bi se razvila nova kruna ili ih treba izvaditi i zameniti novim. Zasade voća oštećene gradom treba pažljivo negovati. Polomljene grane, grančice i mladare treba odstraniti (orezati). Odmah posle grada treba obaviti zaštitno prskanje fungicidom i insekticidom radi sprečavanja prodora patogena. Ako je grad pao do početka juna korisno je obaviti i prihranjivanje azotnim đubrivom a preporučuje se i primena folijarnih đubriva i u daljem toku vegetacije. U slučaju suše korisno je redovno obavljati navodnjavanje oštećenih stabala.

Grad u voćnjaku  

Primena agrotehničkih i pomotehničkih mera mora biti pravilna, potpuna i pravovremena. Dejstvom grada posebno su ugrožene voćne sadnice u rastilu. Kao posledica grada dolazi do lomljenja kod velikog broja sadnica. Kora puca po dužini, gde se naprave velike rane, a na drvenastom delu sadnice pojavljuje se nekroza. Takve sadnice nisu za sađenje, odnosno ne mogu se koristiti ili stavljati u promet. Sadnice oštećene u ranoj fazi razvoja (visine do 30 cm) mogu se skratiti na jedan ili dva pupoljka i uz dobru negu moguće je dobiti njihov zadovoljavajući kvalitet. Najveća oštećenja od grada javljaju se u donjem delu sadnica bliže zemlji, jer su one tu manje elastične za razliku od njihove gornje polovine, koja je elastičnija, povija se od vetra, ali je manje zdrvenela pa se lakše lomi. U svakom slučaju, čak i kada na njima postoji samo jedan do dva udarca od grada, takve sadnice se ne mogu stavljati u promet, a oštećeno mesto predstavlja stalni rizik od kasnijeg lomljenja ili sušenja stabala u zasadu.

Najbolja zaštita od grada je postavljanje protivgradnih zaštitnih mreža. One predstavljaju skupu ali isplativu investiciju. Eksploatacioni period mreže je od 10 do 12 godina, a nosećih konstrukcija i više od 20 godina, tako da je godišnja amortizacija podnošljiva i isplativa za proizvođača. Po završetku vegetacije odnosno u toku jeseni protivgradna mreža se skuplja u rolne na krajeve konstrukcije, zaštiti i ponovo širi naredne godine.

U cilju smanjenja ekonomske štete od grada može se obaviti i osiguranje zasada kod neke osiguravajuće kuće. Osiguranje se posebno preporučuje za savremene i intenzivne zasade sa većom gustinom sadnje, kao i u područjima odnosno lokalitetima u regionu gde je učestalost pojave grada veća.

Osigurava se procenjeni rod posle precvetavanja.

Izvor: PSSS Vranje Mr Nebojša Mladenović

PREPORUK pis Srbija

Na terenu RC Kragujevac okolinu Topole (Gornja Trnava, Vinča, Junkovac…) zahvatile se gradonosne padavine praćene obilnim kišama koje su pričinile štetu na usevima i zasadima. Mehaničke povrede nastale dejstvom grada mogu pogodovati infekciji gljivičnim i bakterijskim oboljenjima. Po prestanku padavina, u najkraćem roku, preporučuje se uklanjanje oštećenih i povređenih biljnih delova iz voćnjaka, a posle toga hemijske mere.

U zasadima koštičavog voća (breskva, nektarina, šljiva) može se preporučiti tretman nekim od preparata na bazi kaptana u cilju zaceljivanja rana nastalih posle udaraca grada. U zasadima višnje preporuka je tretman nekim od preparata s kraćom karencom:

Flux (a.m fludioksonil) … 1 l/ha (karenca 2 dana) ili

Luna sensation (a.m. fluopiram, trifloksistrobin) … 0,35 l/ha  (karenca 7 dana) ili

Luna expirience (a.m tebukonazol, fluopiram) … 0,05-0,06% (karenca 7 dana)

Budući da se na lepljivim klopama hvataju imaga trešnjine muve (Rhagoletis cerasi), može se preporučiti insekticidni tretman:

Decis expert (a.m deltametrin) … 0,175 l/ha (karenca 7 dana) ili

Exirel (cijantraniliprol) … 0,75 l/ha (karenca 7 dana).

U zasadima jabučastog voća koji su oštećeni gradom postoji veoma visok rizik od infekcija  prouzrokovačem bakteriozne plamenjače  jabučastog voća (Erwinia amylovora). Preporuka  je da se što pre sprovede tretman preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama, Funguran OH u koncentraciji od 0,05-0,06% ili nekim od preparata:

U zasadima jabuke:

Erwix (a.m Bacillus subtilis) … 10 l/ha ili

Aliette flash (a.m fosetyl aluminijum) … 0,4-0,45%

U zasadima kruške:

Ekstrasol F (a.m Bacillus subtilis) … 2l/ha.

Takođe se može preporučiti primena folijarnih đubriva ili aminokiselina zajedno sa pomenutim tretmanima, naročito u slučaju većih mehaničkih oštećenja

Pročitaj i ...

đubrenje voćnjaka cvetni pupoljci savetovanje kajsija eu berba kajsije

Berba kajsije – pravi trenutak za berbu?

Berba kajsije je važna za plasiranje robe na tržište jer plodovi kajsije brzo dozrevaju nakon berbe i njihovo čuvanje je