Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Jagode berba već poćela u Španiji, cene nešto više

Jagode berba već poćela u Španiji, cene nešto više

Jagode berba već poćela – Dok je nas iznenadilo proleće u februaru u španskoj provinciji Huelva berba jagoda iz staklenika je već počela. Do sada je 10% berbe završeno. Kasni se ove sezone jer su matične biljke, koje su bile zasađene bile u nešto nižem stepenu razvoja, i do sada je zabeležen manji prinos i kvalitet. Kao rezultat smanjenja ponude, cena jagoda u januaru se povećala za između 6 i 10% tako da je za pola kilograma potrebno izdvojiti 6 evra..

Glavna odredišta ubranog voća do sada je bilo domaće tržište, Francuska i Italija, a neke male količine su poslane u Nemačku. Zabrinuti su zbog ishoda pregovora o Brexitu jer bi to rezultiralo uvođenjem tarifa za jagode, maline i borovnice, kao i veću konkurenciju iz trećih zemalja za potpisivanje sporazuma sa Vekom Britanijom koja je glavno odredište za gotovo 40% ukupno proizvedenog bobičastog voća iz Huelve. Velika je konkurencija iz Maroka, izvoz bobičastog voća je bez carina i ne podležu istim fitosanitarnim zahtevima i protokolima, trošak rada je niži, što znači i niže cene voća za potrošače.

Da nije svaka akcija namenjena privlačenju potrošača dobra za proizvođače je primer trgovinskog lanca Carrefour –  smanjena cenu jagoda, jagode “gratis” za kupovine u vrednosti iznad 40 evra. U Španiji se provodi kampanja na koju proizvođači jagoda ne gledaju sa naklonošću. Misle da poklanjanjem jagoda negativno utiču na predstavu potrošača o kvalitetu proizvoda.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

šarka šljive šljivin smotavac

Šljivin smotavac – počinje piljenje larvi

Rgistrovano je prisustvo položenih jaja prve generacije šljivinog smotavca i u toku je početak piljenja larvi.