Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Pravilna sadnja jagode obezbeđuje dobar rod

Pravilna sadnja jagode obezbeđuje dobar rod

Pravilna sadnja jagoda se započinje sa pripremom zemljišta. Ona se za jagodnjak obavlja u nekoliko faza:

  • uništavanje korova pre oranja hemijskim putem;
  • oranje na dubinu od 30 cm;
  • razbacivanje stajskog i mineralnog đubriva;
  • freziranje i postavljanje gredica s folijom i opremom za navodnjavanje.

Ako je zemljište zakorovljeno višegodišnjim korovima (zubača i poponac) potrebno ih je uništiti hemijskim putem pre oranja. Oranje se vrši na dubinu od 30 – 35 cm zato što jagoda ima plitak koren i uzgaja se na gredici.

Pre sadnje treba izvršiti hemijsku analizu zemljišta i odrediti sadržaj osnovnih elemenata: N:P:K, kao i pH vrednost zemljišta, da bi se odredila potrebna količina đubriva. Ako se koristi sistem za navodnjavanje kap po kap, tada se prilikom pripreme zemljišta unese 40 % potrebnih količina đubriva, a ostatak više puta tokom vegetacije, kroz sistem za navodnjavanje kao vodotopiva đubriva, prema zahtevima biljke u raznim fenofazama jagoda. Sadnja se može obavljati tokom čitave godine ako imamo odgovarajuće sadnice. Najčešće sadnja frigo i zelenih sadnica počinje u julu pa sve do polovine septembra.

Održavanje i nega zasada

jagode pravilna sadnja

Prilikom sadnje treba kontrolisati dubinu sadnje. Potrebno je da koren uvek bude u zemlji, a pupoljak biljke iznad zemlje. Prvih deset dana posle sadnje bitno je održavati režim vlage u zemljištu i vazduhu. Zavisno od tipa zemljišta potrebno je dodavati 3 – 6 l vode na 1 m² dnevno, a po potrebi treba postaviti i orošivače iznad folije, te ih uključiti ako su temperature iznad 28 ºC. Sve lošije sadnice i one koje se nisu primile potrebno je obnoviti, tj. zasaditi druge kasno u jesen. Oko sadnice niče korov, te je potrebno nekoliko puta ručno plevljenje, da ne bi došlo do gušenja sadnica. Kod frigo sadnica u jesen se pojavljuju cvetovi, koje je potrebno odstraniti da ne bi usporili razvoj jagode.

Korove, koji se javljaju u međurednom prostoru, potrebno je uništavati hemijskim ili mehaničkim putem. Ako se to radi hemijskim putem, na prskalicu je potrebno montirati štitnik da bi se sprečilo zanošenje sredstva na biljku. Tokom održavanja potrebno je izvršiti nekoliko prihranjivanja kroz sistem za navodnjavanje. U intenzivnoj fazi porasta akcenat treba dati na ishranu azotom i kalijumom, a u fazi zametanja plodova i zrenja na fosfor i kalijum.

Koju sortu izabrati?

INTERSAD – RUMENKA nudi veliki izbor serfifikovanih sadnica jagoda!

Sorta Clery (Kleri) je stvorena u Italiji. Veoma je raširena u našoj zemlji, zahvaljujući visokoj komercijalnoj vrednosti. Jedna je od najranijih sorti jagode koja se gaji u Srbiji. Umerene je rodnosti oko 600 g po biljci…. više : http://www.intersad.rs/sertifikovane-sadnice-jagoda/

Zaštita od bolesti i štetočina

Štetočine treba pratiti i kada pređu prag štetnosti vrši se njihovo suzbijanje. Suzbijanje bolesti se vrši preventivno i na osnovu praćenja vremenskih prilika. Od štetočina se najčešće javljaju lisne vaši, grinje i jagodin rilaš, a od bolesti lista i ploda značajna je trulež (Botrytis), bela i crvena pegavost, pepelnica i antraknoza. Na korenu se može pojaviti Phytophthtora i Verticillium.

Berba jagoda

Berba jagoda je najteži deo posla i traži dosta vremena i pažnje. Traje obično tridesetak dana, a razmaci između berbe su 2 – 3 dana. Jedan radnik ubere 10 – 15 kg jagoda na sat, što zavisi od krupnoće ploda i čvrstine peteljke. Jagode se obično beru u plastične kutijice, koje se slažu u drvene ili plastične sandučiće i tako se transportiraju.

Savetodavac: Slavica Stojkić

Pročitaj i ...

jabuka poljska izvoz jabuka

Sorta jabuke otporna na toplotni stres – HOT84A1

Visoke temperature nanose velike štete u voćnjacima, nova sorta jabuke otporna na njih!?