Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Sadnja jagode u julu za dobar rod u maju

Sadnja jagode u julu za dobar rod u maju

Pravo vreme za sadnju jagoda dolazi, a to su jagode u julu. Brojne su prednosti sadnje u leto, jedna je da će rod u maju sledeće godine biti najviši jer kasnija sadnja smanjuje urod. PRAVILAN IZBOR ŽIVIĆA JAGODE ZA PODIZANJE ZASADA – Radomir Bušatović

Pri sađenju jagode u široj praksi najbolje se pokazala letnja sadnja jagode u julu i avgustu.

Jagoda posađena u julu i avgustu kod koje koren intenzivno raste daće u prvoj godini sadnje visoke prinose. Praktično se pokazalo da su ti prinosi i do 75% veći kod jagode posađene u julu mesecu nego kod zasada jagode koji su podignuti u periodu avgusta-septembra meseca.

Iz tog razloga prilikom zasnivanja zasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru jedan od osnovnih preduslova uspešne proizvodnje je obezbediti zdrav sadni materijal odgovarajuće kategorije.

Jednogodišnji živići koji se koriste za sađenje, poželjno je da potiču od selekcionisanih, autentičnih i garantovano zdravih matičnih biljaka.

Pri izboru živića za sađenje treba voditi računa da je centralni pupoljak uočljiv i svež, korenov sistem razgranat i dobro razvijen. Lisna rozeta sa najmanje 3 do 4 lista.

Jagode u julu

U zavisnosti od načina proizvodnje postoje sledeći tipovi sadnica:

– zelene sadnice

– rashlađene frigo sadnice

– čekajuće sadnice (Waiting bed) 18-22cm korenovog vrata

– kontejnerske sadnice :

*Minitray kontejner 5x5cm

*Trayplant kontejner 9x7cm

Sertifikovane sadnice

Kod naših naprednih proizvođača jagode uobičajeno se koriste frigo sadnice koje se mogu dobiti iz uvoza a na osnovu njihove razvijenosti svrstane su u 4 kategorije:

*A ++ prečnik korena na sredini 14cm, dužina žila iznad 12 cm

*A + 10 -14cm, 12cm

*A- 8-10 cm, 10cm

* A 6-8 cm, do 8cm

Sadnja se mora pažljivo planirati, jer frigo sadnice posađene nakon polovine avgusta ne mogu do kraja vegetacije potpuno završiti razvojni ciklus (diferenciranje cvetnih pupoljaka), što u određenoj meri utiče na smanjenje rodnog potencijala u narednoj godini.

Radomir Bušatović, dipl.inž.

PSSS Kruševac

Pročitaj i ...

Ožegotine na plodovima smanjuju prihode

Ožegotine na plodovima prouzrokovanje ekstremno visokim temperaturama utiču na pojavu ožegotina na plodovima. Isto tako i zelena rezidba .