Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Josta voće koje budi interesovanje kupaca

Josta voće koje budi interesovanje kupaca

Josta voće je vrsta jagodastog voća nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda i kombinuje svojstva ove dve vrste – izgleda kao ogrozd, bez trnja je i bogatog ukusa koji podseća na mešavinu grožđa, borovnice i kivija. Plodovi joste su bobice tamno ljubičaste, skoro crne boje, smeštene u grozdiće od po 3-5 kom. Plodovi su bogati hranljivim materijama i vitaminima a naročito vitaminom C. Bobice su veoma čvrste i pogoduju za sve vidove upotrebe od stone potrošnje pa do prerade u džemove, želea, sokove, za pite i sl.

Josta raste kao žbun visine do 1,8 m, izdržava veoma niske temperature i do -40° C, tolerantna je na letnje vreline i ima potrebu za svega 1.000 sati zimskog mirovanja što utiče na njeno rano kretanje u proleće. Zbog njenog ranog kretanja u hladnijim klimatima može da strada od pozno-prolećnih mrazeva.

Josta – voće koje budi interesovanje kupaca

Sadi se na razmaku od 1,5 do 1,8 m u redu, na dobro dreniranom i blago kiselom zemljištu. Reže se u toku zimskog mirovanja. Rezidbom se uklanjaju oštećene ili polegle grane i vrši proređivanje i zamena izrođenog rodnog drveta da bi se dobio krupniji i kvalitetniji plod.

Prorodi u drugoj godini, a rod donosi na jednogodišnjim grančicama. Razvijeni žbunovi mogu da rode i do 5-6 kg po žbunu.

Veoma je otporna na bolesti pa se celokupna zaštita može svesti na 1-2 prskanja protiv insekata (grinje, lisne vaši).

U uslovima umerenog klimata sazreva krajem juna meseca.

Momir Nedić

Pročitajte i: Crna ribizla

Novi hibrid je nasledio sve dobre osobine crne ribizle i ogrozda. To je izvanredni sastav vitamina i minerala kao i otpornost na bolesti, što znači da je prskanje nepotrebno, pa ako se još uz to ne upotrebljava veštačko đubrivo, već stajnjak, dobijamo bioproizvod po sastavu bez premca među voćem na našem podneblju.

Za sadnju se koriste ožiljene reznice. Sadi se u jesen i u rano proleće sa razmakom između redova 3 m, a u redovima 0,7 – 1 m (po hektaru 3.333 – 5.600 sadnica). Na okućnicama možemo računati 1 – 1,2 m2 površine po grmu. Cveta u prvoj polovini aprila. Oprašivanje je tzv. samooprašivanje 62%. Broj zrna u grozdu je prosečno 3,7. Bobice su prosečnog prečnika 14,6 mm i težine 2,41 g. Prinos po grmu u prvih 4 godina je prosečno 3,6 kg.

Pročitaj i ...

Hlor dioksid protiv botritisa i fuzariuma

Zaštita koja Vam daje sigurnost u gajenju povrća, voća, žitarica...hlor dioksid je Vaš izbor.