Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kajsija – generativne podloge i njihove odlike

Kajsija – generativne podloge i njihove odlike

kajsija

Kajsija generativne podloge – Kod nas se najviše koriste kao generativne podloge za kajsiju sejanci džanarike (Prunus cerasgfera L). Proces proizvodnje generativnih podloga je veoma složen i traje dve godine. U prvoj godini se vrši izbor matičnih stabala od kojih se uzima seme, koje se suši, klasira i čuva do jarovljenja. U drugoj godini se obavljaju sledeće operacije

  • setva semena,
  • nega sejanca
  • vađenje,
  • klasiranje i
  • trapljenje sadnica.

Izbor matičnih stabala: Za dobijanje semena poželjno je koristiti selekcionisana matična stabla, koja su bujna, dobre rodnosti vitalna otporna na mraz i sušu. Poželjno je da im zrenje plodova bude kasnije, jer seme tada ima bolju klijavost.

Berba plodova: Obavlja se u periodu između fiziološke i pune zrelosti. Iz plodova nakon berbe treba što pre odstraniti koštice (kod Džanarike se obavlja gnječenjem plodova i ispiranjem u vodi). Nakon vađenja koštica vrši se njihovo sušenje na promajnom mestu, u hladovini da seme ne izgubi klijavost. Optimalna temperatura sušenja je 20-25 stepeni C. Poželjno je obaviti i klasiranje. Koštice treba čuvati u platnenim vrećama u provetrenoj prostoriji na temperaturama oko 5 stepeni.

Kajsija – generativne podloge i njihove odlike

Jarovljenje semena: Da bi seme moglo da klija mora proći proces jarovljenja tj. stratifikovanja. Ovaj proces podrazumeva izlaganje semena dejstvu relativno niskih temperatura (od 2 – 7C) u prisustvu kiseonika najmanje 70-110 dana. Koštice džanarike se stavljaju na stratifikovanje početkom decembra. Ovaj proces odvija se na otvorenom polju tokom zime u sanducima u kojima se naizmenično stavljaju slojevi semena i oštrog rečnog peska debljine 3-5 cm. Seme moramo zaštititi od miševa mrežicama.

Setva semena: Obavljamo je u posebnom delu rasadnika tzv. semeništu u proleće kad se prosuši zemlja. Seje se u leje koje se sastoje od šest redova na razdaljini 20-30 cm. Između leja se ostavlja rastojanje 80-100 cm. Zemljište u semeništu mora biti plodno. rastresito,duboko umereno vlažno i nezakorovljeno, dobro drenirano. Setva se obavlja ručno ili sejalicom na dubini 4 – 5cm i razdaljini 4 – 8 cm. količina semena za setvu 1 ha je 400-500 kg.

Nega, vađenje i klasiranje sejanaca: Nega obuhvata okopavanje, plevljenje, proređivanje i uklanjanje kržljavih biljaka, prihranu, zalivanje i zaštitu. Sejanci se vade iz semeništa po opadanju lišća ručno ili mašinski specijalnim plugovima pri čemu vršimo i skraćivanje centralnog korena. Nakon vađenja sejance klasiramo (oni čiji je prečnik u zoni korenovog vrata 8-12 mm koriste se za kalemljenje spajanjem, a oni sa manjim prečnikom za okuliranje.) Najbolje je izvađene sejance u jesen odmah posaditi u rastilo, ako to nije moguće moraju se utrapiti u pesak, a trapove povremeno zalivati. U velikim rasadnicima sejanci se čuvaju u hladnjačama na temp. 0-4 C pri relativnoj vlažnosti od 90%.

Pored ove metode za proizvodnju generativnih podloga, seme možemo posejati i direktno u rastilo. Tada setvu obavljamo na rastojanju 90-120 cm između redova, a 5-10 cm u redu.

Sejanac džanarike NIJE najbolje rešenje za kajsiju, jer su voćke kalemljene na njemu bujne, u jesen kasnije završavaju vegetaciju, a u proleće ranije počinje kretanje sokova i zato ona vrlo često strada od mrazeva. Pored toga, kajsija na džanarici u velikoj meri strada od apopleksije i plodovi su dosta sitni.

Ovi nedostaci se u poslednje vreme veoma uspešno otklanjaju korišćenjem posrednika, tj. pojedinim sortama šljiva (požegača, stenlej, čačanska lepotica, krupna zelena renkloda, crni trn). Prvo se na sejancu džanarike pri zemlji kaleme navedene sorte šljiva, a zatim se na visini od 100-120 cm kaleme sorte kajsije. Ovakav način proizvodnje sadnica kajslje, poznat kao kalemljenje na visoko ili u kruni.

Kao najbolja generativna podloga za kajsiju se pokazala belošljiva, posebno za peskovita zemljišta. Za proizvodnju sejanaca je najbolje koristiti seme sa tipova belošljive koji imaju krupne plodove, kod kojih se meso lako odvaja od koštice i koji sazrevaju krajem jula. Kajsija kalemljena na ovoj podlozi daleko manje strada od apopleksije, obilnije rađa, a plodovi su krupniji i kvalitetniji nego na ostalim podlogama.

Čokojević Sanja,
dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.