Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kivi protiv bolesti – svaki dan tri kivija donosi zdravlje

Kivi protiv bolesti – svaki dan tri kivija donosi zdravlje

Kivi protiv bolesti – Kivi je voćka koja se najviše gaji na Novom Zelandu. Može se gajiti i u našim krajevima jer podnosi minus temperature do maksimalno minus 30 C. Zovu ga još i voćka večne mladosti i zdravlja. Nova ispitivanja su to i potvrdila.

Kivi za doručak, kivi za ručak – Ljudi koji se boje bolesti poput čira na želucu ili Alchajmerove bolesti mogu mirno spavati. Japanski naučnici pronašli su nešto novo – i ukusno – sredstvo za sprečavanje gore navedenih bolesti. Takav čudesni lek, po mišljenju zdravstvenih radnika je kivi. Pokazalo se tokom ispitivanja da ovo voće sadrži veliku količinu organskih biljnih hemikalija – polifenola. Ove materije ne dopuštaju nastanak čira na želucu i dvanaestercu, koji se u većini slučajeva javljaju zbog stresa i konzumacije alkohola. Polifenoli imaju protivupalni, antibakterijski i antivirusni učinak.

Kivi protiv bolesti

Japanski naučnici su sigurni: ako jedete tri kivija dnevno, možete značajno smanjiti rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i smanjiti rizik od raka i drugih ozbiljnih bolesti koje su povezane s povredom ćelijske struktura.

Kivi je najbolje saditi u jesen, može i u proleće ali je procenat primanja sadnica manji. Voli rastresita, bogata zemljišta sa neutralnom pH vrednošću. Ne voli vetrovita mesta jer suše cvetove i lako se lome grane. Voli topla leta i zime do minus 10 stepeni C. Mora se obilno zalivati tokom leta. Treba ga postaviti na armaturu (kao pergola) jer bogato rodi, težina plodova od 70 do 100 grama. Morate na svakih 5-6 ženskih posaditi jednu mušku voćku jer tako se vrši oplodnja. Probajte u svom vrtu da ga gajite, uživaćete u njegovim blagodetima.

Pročitaj i ...

šarka šljive šljivin smotavac

Šljivin smotavac – počinje piljenje larvi

Rgistrovano je prisustvo položenih jaja prve generacije šljivinog smotavca i u toku je početak piljenja larvi.