Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kupina – pravo vreme za branje određuje kvalitet

Kupina – pravo vreme za branje određuje kvalitet

Kupina pravo vreme – Zbog načina sazrevanja kupine, berba se izvodi u više navrata. Ukupno vreme sazrevanja i berbe plodova kupina traje između 30 i 40 dana. Plodovi ne sazrevaju istodobno već postupno te se berba kod komercijalnih sorti u našim uslovima izvodi od 5-7 puta.

Berba kupina se obavlja u tehnološkoj zrelosti, kada plod ne daje otpor beraču prilikom odvajanja od peteljke. Određivanje prave zrelosti plodova kupine je od izuzetne važnosti jer utiče na promenu boje kupine prilikom zamrzavanja. Plodovi koji se beru pre pune zrelosti su kiselog ukusa i slabo obojeni a prezreli plodovi su neukusni i brzo propadaju. Optimalna zrelost plodova kupina za berbu se određuje po karakterističnoj crnoj boji epidermisa, čvrstoći i ukusu mesa ploda. Sorte s čvršćim plodovima treba brati u punoj a sa mekanim nešto malo pre pune zrelosti.

Kupina – pravo vreme za branje određuje kvalitet

Na temelju kvaliteta plododovi kupine se dele na

  • plodove ekstra kvaliteta,
  • plodove kvaliteta I   
  • plodove kvaliteta II
azijska vočna mušica

Pod plodovima ekstra kvaliteta kupina podrazumevaju se plodovi koji su po zrelosti, krupnoći i boji ujednačeni, bez peteljke, sortno čisti i ručno obrani. U jednom pakiranju dozvoljava se 5 posto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.

Pod plodovima kvaliteta I podrazumevamo plodove kupina koji imaju iste osobine kao plodovi ekstra kvalitete ali se dopušta da u pakiranju bude i do 10 posto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za nižu klasu.

Plodovi kvaliteta II moraju biti potpuno zreli, čisti i zdravi ali se dopuštaju nedostaci u pogledu oblika ploda. U jedinici pakiranja može biti do 20 posto prezrelih plodova, do 10 posto plodova s peteljkom kao i do 5 posto crvljivih plodova.

Na našem području hladnjače najčešće klasiraju kupinu u prvu i drugu kvalitetnu klasu. Kako se najveći broj ubranih plodova izvozi, proizvođači se moraju pridržavati međunarodnih standarda kvaliteta koji su vrlo često podložni promeni.

Dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima, kod sorata bez bodlji, kreće se od 100-150 kg kupina po radniku za osam sati rada ili kod sorata sa bodljama od 40-80 kg kupina za isto to vreme.

Vukašinović Srećko, dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva

PSSS Niš

Pročitaj i ...

kalem vosak rutava buba voćnjak oprašivanje cvetni pupoljci zaštita bakteriozna alternativna rodnost za rezidbu jabuka rezidba voća pepelnica jabuke urea u jesen

Mraz profit odnosi – nanokristali su nova nada

Mraz profit odnosi i zato su naučnici došli do rešenja - korišćenje nanokristala celuloze koji mogu da zaštite pupoljke i cvetove voćaka u proleće.