Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Leska – štetnici koji smanjuju prinose biljke

Leska – štetnici koji smanjuju prinose biljke

Tokom razvoja brojni su problemi tako da Vam navodimo primer zaštite prinosa za berbu, leska – štetnici. Lesku napada veći broj štetnih organizama. Najznačajniji patogeni koji nanose ekonomske štete su Monilinia fructigena (trulež plodova) i Phyllactinia guttata (pepelnica leske).

Monilia ploda se javlja uglavnom svake godine, više u vlažnim uslovima, kada su vlažna proleća i u voćnjacima koji su podignuti na vlažnim terenima. Parazit se razvija na tek zametnutim plodovima. Simptomi su u vidu sitnih pega na plodu, koje se šire, dobijaju mrku boju. Kasnije propada ceo plod a može biti zaražena i grupa plodova. Zaraženi plodovi ostaju do kraja vegetacije na leski. Veća zaraza se javlja kada u voćnjaku kada je prisutan i lešnikov surlaš koji pravi male otvore koji su mesta prodiranja patogena. Suzbijanje Monilie počinje u fazi pred kretanja vegetacije primenom preparata na bazi a.m. bakar, kasnije se nastavlja u fazi cvetanja, precvetavanja. Mogu se koristiti preparati:

drugim preparatima. Istovremeno se suzbija i siva trulež .

Leska – štetnici koji smanjuju prinose biljke

Pepelnica ploda se javlja kasnije. Simptomi pepelnice se javljaju na naličju lišća, u vidu slabe navlake od konidija i konidiofora. Micelija prodire i u unutrašnjost organa i izaziva nekrozu, sušenje lišća i prevremeno opadanje. U jesen na naličju lista se formiraju kleistotecije, kojima se parazit održava tokom zimskog perioda. Suzbijanje pepelnice se obavlja preventivno u maju mesecu primenom preparata: Akord -0,03%, Systhane i mogu se koristiti preparati na bazi a.m sumpora.

Leska – štetnici

Lešnik bakterioza. Po istraživanjima u našoj zemlji se u zasadima leske javlja bakterijska plamenjača koju izaziva bakterija – Xanthomonas arboricola pv.corylina. Simptomi se primećuju početkom proleća, na listovima u vidu crveno mrkih pega koje se spajaju i dolazi do nekroze tkiva i opadanja lišća. Zaraženi pupoljci se suše i nekrotiraju. Bakterije prodiru i u stablo. Suzbijanje se vrši pre kretanja vegetacije primenom bakarnih preparata i u fazi precvetavanja primenom bakarnih preparata.

Savetodavac za zaštitu bilja

dipl. ing. LJiljana Jeremić

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.