Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Leskina strižibuba kreće u plantaže

Leskina strižibuba kreće u plantaže

Telo napasti leskina strižibuba je crne boje, izuzev nogu koje su svetlo žute. Dužina tela 11-14 mm. Imaga se javljaju od maja do avgusta. Nakon polaganja jaja, ženka prstenuje koru na mladom prošlogodišnjem izbojku, nekoliko centimetara iznad mesta gde je položeno jaje. Deo izbojka iznad prstena se suši i lomi.

Mesto gde je jaje položeno vremenom hipertrofira, a larva buši hodnik i do 40 do 60 cm duž srži izbojka od vrha nadole. Larva prelazi u stanju mirovanja u hodniku izbojka do sledećeg proleća.

Leskina strižibuba

Napada u prvom redu lesku, a i orah, zovu i brest. Fiziološka je štetočina.  Može biti značajna štetočina u kulturama leske ako se javi u većoj brojnosti.

Jedna od mera suzbijanja je sasecanje i spaljivanje oštećenih letorasta i to počevši od juna pa sve do jeseni.

Zorica Lazić, dipl.inž.

Leska – štetnici

Pepelnica ploda

Pepelnica ploda se javlja kasnije. Simptomi pepelnice se javljaju na naličju lišća, u vidu slabe navlake od konidija i konidiofora. Micelija prodire i u unutrašnjost organa i izaziva nekrozu, sušenje lišća i prevremeno opadanje. U jesen na naličju lista se formiraju kleistotecije, kojima se parazit održava tokom zimskog perioda. Suzbijanje pepelnice se obavlja preventivno u maju mesecu primenom preparata: Akord – 0,03%, Systhane i mogu se koristiti preparati na bazi a.m sumpora.

Lešnik bakterioza

Po istraživanjima u našoj zemlji se u zasadima leske javlja bakterijska plamenjača koju izaziva bakterija – Xanthomonas arboricola pv.corylina. Simptomi se primećuju početkom proleća, na listovima u vidu crveno mrkih pega koje se spajaju i dolazi do nekroze tkiva i opadanja lišća. Zaraženi pupoljci se suše i nekrotiraju. Bakterije prodiru i u stablo. Suzbijanje se vrši pre kretanja vegetacije primenom bakarnih preparata i u fazi precvetavanja primenom bakarnih preparata.

Savetodavac za zaštitu bilja dipl. ing. Ljiljana Jeremić

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.