Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina – bolest kestenjasta pegavost lastara posle berbe

Malina – bolest kestenjasta pegavost lastara posle berbe

Berba maline je pri kraju, cena manja nego što se očekivalo, i pojavila se na malini bolest posle berbe koja potencijalno umanjuje rod sledeće godine. Sprečite njen razvoj na vreme, ne čekajte proleće sledeće godine, biće već kasno.

Kestenjasta pegavost lastara maline – autor Petrović Mirjana, dipl. inž. poljoprivrede

U prvoj dekadi juna meseca potrebno je krenuti u malinjacima i sa pripremama za berbu. Međutim, čitav rod maline u ovom periodu, krajem juna i početkom jula, može da ugrozi pojava jedne od najopasnijih bolesti. To je kestenjasta pegavost lastara (Didymella applanata) ili sušenje izdanaka maline. Kod mladih izdanaka zaraza lišća započinje na ivici i širi se prema glavnom nervu. Između nerava lišća usled zaraze dolazi do nekroze lišća u vidu slova „V”. Kroz lisnu dršku zaraza se sa lišća širi na noduse. Zaraženo lišće se najčešće prevremeno osuši i liske otpadaju, a lisne drške ostaju na izdanku.

Na zahvaćenim lastarima se javljaju mrke, tamne pege i često biva zahvaćen veći deo izdanka. Pege se kasnije u toku jeseni slabije primećuju, jer lastari dobijaju tamniju boju. Tokom zime dolazi do izbeljivanja lastara i u njima se uočavaju pseudotecije, a kasnije piknidi. Tokom proleća i leta dolazi do nekroze u okviru pega, pucanja kore i njenog odvajanja.

U toku zime zaraženi pupoljci lakše izmrzavaju. Na ovako zaraženim lastarima pupoljci ne kreću u proleće. Kestenjasta pegavost se tokom zime održava u formi micelije na zaraženim lastarima i u vlažnim uslovima gljiva, stvarajući askospore i konidije vrši zarazu lišća. Iz lista gljiva raste kroz peteljku i vrši kolonizaciju kore lastara oko pupoljaka. Od juna do kraja jula piknospore se obilato formiraju i imaju primarnu ulogu u infekciji lista. List postaje veoma osetljiv sa fiziološkim starenjem zbog nedostatka svetla u osnovi lastara. Zbog visokih temperatura osetljivost lastara je povećana i dovodi do pojave simptoma na nodusima duž lastara.

Kestenjasta pegavost lastara posle berbe

Kada početkom avgusta lastari dozrevaju, postaju manje osetljivi na zarazu, ali kestenjastu pegavost lastara maline nije lako ni jednostavno suzbiti. Neophodno je odmah posle berbe ukloniti biljke koje su donele rod, da se zaraza ne bi prenela na mlade lastare. Ne ostavljati takve lastare da prezime i kako se obično radi uklanjaju tek u proleće.

Za suzbijanje bolesti kestenjasta pegavost najvažnije je da malinjaci ne budu gusto sađeni, da nisu na položaju gde nema provetravanja i da ne budu u korovu. Ako se bolest ipak pojavi, malinjak treba prskati u toku vegetacije fungicidima sa kontaktnim i sistemičnim delovanjem. Za tretman rodnih lastara pre kretanja vegetacije preporučuje se primena sumpornokrečne čorbe. U toku vegetacije koriste se preparati na bazi azoksistrobina pred cvetanje, dve nedelje pred berbu preparati na bazi boskalida/piraklostrobina i fenheksamida, svakako uz poštovanje propisane karence.

Sorte maline sa krupnim plodovima su posebno osetljive na pojavu ove bolesti i zato se preporučuje da se u ovom periodu, krajem juna i početkom jula, obrati veća pažnja na zdravstveno stanje malinjaka.

Pročitaj i ...

rodilo manje

Rodilo manje voća u 2019. godini, kajsija i oraha nedostaje

Voća je 2019. godine bilo manje za 8% nego 2018. godine. Kajsija i orah se mogu pohvaliti dobrom tražnjom.