Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina dvorode sorte su ekonomski isplative

Malina dvorode sorte su ekonomski isplative

Malina dvorode sorte – POLANA. Ovo su sorte maline koje nose rod na jednogodišnjim izdancima. Berba počinje od polovine jula meseca (u nekim godinama i ranije) i traje sve do prvih mrazeva na otvorenom polju. Prednosti ovih sorti malina su:

  • Donose rod odmah u I godini nakon sadnje, čime se investicija brže isplati
  • Manje su potrebe za radnom snagom, zato što se ne veže na naslon, ne reže se nego se neposredno posle berbe kosi do zemlje.
  • Nema potrebe za klasičnim naslonom
  • Nema opasnosti od izmrzavanja, zato što u periodu zimskog mirovanja ulaze bez izdanaka na površini a zbog toga je smanjen potencijal bolesti i štetočina.
  • Dug period zrenja (3-4 meseca) omogućava da dug period ima ploda u svežem stanju

Osnovna mana ovih sorti u odnosu na klasične jednorodne sorte su nešto niži prinosi, ali kako je prozvodnja jeftinija, zarada po kilogramu ploda je slična kao i za jednorodne sorte.

Malina dvorode sorte su ekonomski isplative

Najzastupljenije sorte maline dvorode, koje se gaje u Srbiji su Polka, Polana i Heritidž.

  1.  Polka je sorta stvorena u Poljskoj. Sazreva od polovine jula meseca i ima srednje krupan plod. Glavne prednosti ove sorte su vrlo rano vreme zrenja i odličan kvalitet ploda. U poslednjih nekoliko godina intezivno se širi u Srbiji.
  2. Polana je sorta koja je takođe stvorena u Poljskoj. Ima čvrste izdanke i pogodna je za gajenje bez naslona. Sazreva slično kada i Polka, sredinom jula meseca, i berba se proteže do prvih mrazeva. Plod je krupan i veoma čvrst, ali ima niži sadržaj rastvorljive suve materije i šećera tako da lošijeg ukusa od Polke. Pored ovoga može doći i do tamnjenja plodova prilikom zamrzavanja.
  3. Heritidž je stvoren u SAD i jedna je od najzastupljenijih dvorodnih sorti u svetu. U Čileu je ovo dominantna sorta. Sazreva kasno, odnosno polovinom avgusta meseca i traje berba do prvih mrazeva. Plod je srednje krupan, lošijeg kvaliteta od jednorodnih sorti ali se lako bere tako da je pogodan za mehanizovanu berbu.

Zbog niže cene ulaganja, kao i niže cene održavanja u toku godine u odnosu na jednogodišnje sorte maline, kao i povećanog interesovanja “hladnjačara” za otkup ove maline, raste interes kod proizvođača tako da su površine u Srbiji sve veće pod ovim sortama.

Milorad Jocković

PSS Šabac

Cena malina ove godine je bila niska, proizvođači su protestvovali, ali … Šansa je da se prodaja odloži (hladnjača) ili da se preradi i tako prodaja raspodeli tokom godine.

Pročitaj i ...

srpska malina skupa voćne mušice sadnja malina azijska voćna

Jun mesec i radovi u voćnjaku sve do obavljene berbe

Kvalitet plodova se stvara u zasadu, ali nepravilna berba može da nanese nepopravljive štete.