Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina – ljubičasta pegavost je prisutna

Malina – ljubičasta pegavost je prisutna

zasadi malina
Malina i bolesti

Bolest malina ljubičasta pegavost izdanaka je prisutna. Ove godine i ranije od uobičajenih termina – sada već je tu, kai i rđa maline i smeđa pegavost lista maline. Visoke temperature su jedan od uzroka. Nekada su prvi simptomi bolesti se, u našim uslovima, uočavali krajem juna i u julu mesecu na lišću mladih, jednogodišnjih izdanaka. Najpre se javljaju sitne mrke pege sa mrkožutim obodom na ivicama lišća odakle se šire ka glavnom lisnom nervu.

Usled zaraze dolazi do nekroze lišća između nerava u obliku slova „V“. Obolelo lišće je često nepravilnog oblika i prevremeno opada. Zaraza se sa lišća, preko lisne drške, širi na noduse. Na zahva-ćenim izdancima se javljaju tamne, kestenaste pege, koje se šire oko pazušnih pupoljaka i duž interno-dija. Često se pege sa susednih nodusa spajaju, pa bude zahvaćen ceo izdanak. Kasnije, u toku jeseni pege se slabo primećuju jer se na lastarima formira stara kora. U toku zime se na lastarima javljaju srebrnaste pege (izbeljivanje izdanaka). Na zaraženim lastarima u proleće najčešće ne kreću pupoljci.

Malina ljubičasta pegavost izdanaka

Suzbijanje

Značajno je da se bolest ne donese sadnicama u mladi zasad, te sadnice treba nabavljati od specijalizovanih rasadnika, gde se izdanci vade svake godine, tako da u proleće kada rastu novi izdanci nikada nema starih izdanaka. Kako se bolest održava u starim izdancima, gde se stvara ogromna masa spora, zaražene lastare je neophodno ukloniti odmah nakon berbe, kako ne bi prezimeli i raširili zarazu. Rezidbom je potrebno obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, čime se omogućava slobodan protok vazduha, slobodna apsorpcija sunčevih zraka i umanjuje se mogućnost pojave bolesti.

U preventivnoj zaštiti koriste se bakarni preparati Blauvit tečni, Cuprozin 35-WP tokom faze intenzivnog rasta izdanaka, pa do početka cvetanja u intervalima od 8 do 12 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za ostvarivanje zaraze.

Standardna mera kontrole obuhvata obavezno prskanje izdanaka sumporno – krečnom čorbom (pravi se od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt dela sumpora u prahu. Sve to se dobro izmeša, kreč ugasi vodom i ostavi dan-dva da bi se povećala lepljivost) u periodu pojave pupoljaka (neposredno nakon pojave pupoljaka prečnika 6 -12 mm). Da bi ova mera bila efikasna neophodno je poprskati celu površinu izdanka. Ovaj tretman nije obavezan kod dvorodnih sorti, jer se izdanci koji prolaze kroz zimski period kose do nivoa zemlje. Dodatna hemijska kontrola može se postići primenom azoksistobina (Quadris) neposredno pred cvetanje i 2 nedelje pre berbe, mešavine piraklostrobina i boskalida (Signum) 2 nedelje pre berbe, ili fenheksamida (Teldor). Preparate naizmenično rotirati zbog rizika od razvoja rezistentnosti.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst : “Zaštita maline” (2011 god.) PSSS Kraljevo priređivači : dipl. inž. Slobodan Tomić, dipl. inž. Radmila Veličković, dipl. inž. Jelena Grbić

Preporuka PIS Srbija

Temperature u prethodnom periodu su bile više od uobičajenih za ovo doba godine, što je uticalo na brži  razvoj vegetacije, naročito u  zasadima maline koji su na osunčanim terenima i nižim nadmorskim visinama.
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da započnu sa agrotehničkim merama. Trebalo bi iseći  do osnove i ukloniti dvogodišnje izdanke, oštećene, i višak jednogodišnjih izdanaka.  Odabir treba vršiti prema zdravstvenom stanju i vitalnosti  izdanaka, pri čemu treba ostaviti 4-6 ujednačenih izdanaka po dužnom metru špalira, koje zatim treba prekratiti do gornje žice i povezati.

Nakon navedenih  mera, u cilju dezinfekcije izdanaka i smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata), sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium), smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi), rđe maline (Phragmidium rubi ideae), preporuka je da se sprovedu hemijske mere zaštite primenom nekog od preparata na bazi bakra:

– Nordox 75WG (a.m. bakar oksid), u koncentraciji 0,17-0,2% ili

– Everest, Blauvit ultra (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4%  ili

– Cuprozin 35 WP, Cobox (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35%.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja kao dodatak bakarnim preparatima, preporuka je primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin, u koncentraciji  2%.

Preporuka je da se tretman sprovede po suvom i mirnom vremenu, pre padavina, sa većom količinom tečnosti.

Pročitaj i ...

Hlor dioksid protiv botritisa i fuzariuma

Zaštita koja Vam daje sigurnost u gajenju povrća, voća, žitarica...hlor dioksid je Vaš izbor.