Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina ljubičasta pegavost izdanaka

Malina ljubičasta pegavost izdanaka

zasadi malina
Malina i bolesti

Faza razvoja biljaka je dostigla puni rast ali i bolest malina  ljubičasta pegavost izdanaka je prisutna. Ove godine i ranije od uobičajenih termina. Prvi simptomi bolesti se, u našim uslovima, uočavaju krajem juna i u julu mesecu na lišću mladih, jednogodišnjih izdanaka. Najpre se javljaju sitne mrke pege sa mrkožutim obodom na ivicama lišća odakle se šire ka glavnom lisnom nervu.

Usled zaraze dolazi do nekroze lišća između nerava u obliku slova „V“. Obolelo lišće je često nepravilnog oblika i prevremeno opada. Zaraza se sa lišća, preko lisne drške, širi na noduse. Na zahvaćenim izdancima se javljaju tamne, kestenaste pege, koje se šire oko pazušnih pupoljaka i duž internodija. Često se pege sa susednih nodusa spajaju, pa bude zahvaćen ceo izdanak. Kasnije, u toku jeseni pege se slabo primećuju jer se na lastarima formira stara kora. U toku zime se na lastarima javljaju srebrnaste pege (izbeljivanje izdanaka). Na zaraženim lastarima u proleće najčešće ne kreću pupoljci.

Malina ljubičasta pegavost izdanaka

Suzbijanje

Značajno je da se bolest ne donese sadnicama u mladi zasad, te sadnice treba nabavljati od specijalizovanih rasadnika, gde se izdanci vade svake godine, tako da u proleće kada rastu novi izdanci nikada nema starih izdanaka. Kako se bolest održava u starim izdancima, gde se stvara ogromna masa spora, zaražene lastare je neophodno ukloniti odmah nakon berbe, kako ne bi prezimeli i raširili zarazu. Rezidbom je potrebno obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, čime se omogućava slobodan protok vazduha, slobodna apsorpcija sunčevih zraka i umanjuje se mogućnost pojave bolesti.

U preventivnoj zaštiti koriste se bakarni preparati Blauvit tečni, Cuprozin 35-WP tokom faze intenzivnog rasta izdanaka, pa do početka cvetanja u intervalima od 8 do 12 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za ostvarivanje zaraze.

Standardna mera kontrole obuhvata obavezno prskanje izdanaka sumporno-krečnom čorbom (pravi se od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt dela sumpora u prahu. Sve to se dobro izmeša, kreč ugasi vodom i ostavi dan-dva da bi se povećala lepljivost) u periodu pojave pupoljaka (neposredno nakon pojave pupoljaka prečnika 6 -12 mm). Da bi ova mera bila efikasna neophodno je poprskati celu površinu izdanka. Ovaj tretman nije obavezan kod dvorodnih sorti, jer se izdanci koji prolaze kroz zimski period kose do nivoa zemlje. Dodatna hemijska kontrola može se postići primenom azoksistobina (Quadris) neposredno pred cvetanje i 2 nedelje pre berbe, mešavine piraklostrobina i boskalida (Signum) 2 nedelje pre berbe, ili fenheksamida (Teldor). Preparate naizmenično rotirati zbog rizika od razvoja rezistentnosti.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst : “Zaštita maline” (2011 god.) PSSS Kraljevo priređivači : dipl. inž. Slobodan Tomić, dipl. inž. Radmila Veličković, dipl. inž. Jelena Grbić

Preporuka PIS Srbija

U cilju zaštite maline od navedenih patogena preporučuje se primena kombinacije fungicida:

Switch 62,5 WG, (a.m. ciprodinil + fludioksonil) 0,8 kg/ha (karenca 7 dana)

+    Quadris (a.m. azoksistrobin) 0,075%  (karenca 10 dana).

Pročitaj i ...

kruska monilia prekalemljivanje povijanje grana

Povijanje grana formiranje krune voćaka

Povijanje grana podstiče broj rodnih pupoljaka i pravilno formiranje forme.