Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina sadnja samo zdravih, sigurnih sadnica

Malina sadnja samo zdravih, sigurnih sadnica

Malina sadnja od oktobra do aprila, samo ako je zemljište pogodno za rad i ako nisu niske temperature. Najbolje je saditi maline u jesen, jer se izdanci do proleća prime i počnu normalno da se razvijaju i rastu. Pri prolećnoj sadnji prijem izdanka je uvek slabiju, a ako je proleće još sušno ili zakasni, onda se mora obezbediti zalivanje, što poskupljuje proizvodnju i ne garantuje dobar porast u prvoj godini.

Sađenje maline u toku zimskih meseci povoljnije je od sađenja u proleća, ako je zemljište pogodno za rad, a to nije ispod tačke mržnjenja. Saditi se mogu zreli i zeleni izdanci. Sađenja zrelih izdanaka se mnogo više primenjuje, dok se zeleni sade samo u vrlo pogodnim klimatskim uslovima ili u uslovima navodnjavanja, kada se želi da se neka sorta što brže umnoži, a sadi se u junu.

Izdanci se sade u brazde ili pored žice. Potrebno je da se pre početka sađenja obeleže mesta za sađenje u redu. Neposredno pred sađenje izdanci se stavljaju uz žicu ili u brazde pored mesta za sađenje. Najbolje je saditi po oblačnom i tihom vremenu. Za sađenje se koriste zdravi i zreli izdanci, dugački najmanje 50 cm, debljine 8-10 mm, koren treba malo skratiti i potopiti u razređenu kašastu smešu goveđu balege i ilovače (u odnosu 1:1). Sadnice maline se stavljaju nešto dublje (4-5 cm) nego što su bile u rastilu. Oko korena se stavi sitna zemlja, dobro nagazi i po mogućnosti zalije.

Da bi se sprečilo savijanje izdanaka maline pod teretom roda ka zemlji, postavljaju se nasloni. Kod sistema žbunova koriste se deblja kolja (veličina 200 x 5 cm), a kod pantljika i žive ograde nasloni između kojih se postavlja pocinkovana žica prečnika 2-3 cm.

Pročitajte i: Sorte maline

Nasloni su od armiranog betona, drveni ili gvozdeni. Pobijaju se na 8-10 m. Naslon može biti:

  • sa jednom žicom na visini 120-150 cm za koje se vezuju izdanci
  • sa dve žice; jedna ispod druge na 60-120 cm između kojih se provlače izdanci i vezuju za gornju žicu;
  • sa dve žice u istom nivou na 100 -120 cm, između kojih se uvlače izdanci:
  • sa 4 žice u istom nivou 60 – 120 cm, gde se izdanci uvlače između žica koje su udaljene 30-40 cm.

Ovo je najskuplji, ali i najbolji način. Posle sađenja izdanci se skrate iznad zemlje na 18 – 20 cm, odnosno na 3 pupoljka. Ako se skrate jače, lako se može desiti da ostavljeni pupoljci ne krenu, pa dolazi do sušenja, a ako se (sadnica maline) ostavi duže sa više pupoljaka, onda se opterećuju rodom, što takođe može dovesti do njenog sušenja.

dipl. ing. Vidoska Tasić

Pročitaj i ...

orah berba čuvanje PROIZVODNJA SADNOG MATERIJALA

Orah rodio – kako čuvati jezgra do sledeće berbe?

Orah rodio, sačuvajte plodove u hladnjačama na 3-4 stepena Celziusa.