Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Malina skupa ovoga juna ili stara priča?

Malina skupa ovoga juna ili stara priča?

Crveno zlato za Srbiju, malina skupa ove sezone ili …? Velike štete seni u pretrpeli malinjaci na zapadu Srbije kao i Arilje (gde se proizvodi 30% maline u Srbiji). Da li će to doneti cenu od 2 evra za kilogram?

Proizvođači se nadaju dobroj otkupnoj ceni jer je manje maline rodilo ove sezone u velikom izvozniku maline – Čileu dok je najavljen smanjeni rod u Poljskoj zbog mraza.

Srbija proizvodi 60.000 tona maline godišnje u proseku (na oko 15.200 hektara), ali ove godine sigurno neće dostići te količine (i pored uvoza iz BiH, Republike Srpske). Ako računamo da su štete od grada “odnele” još 10% roda ove sezone cena će verovatno biti povoljna za proizvođače, ali da li će biti zadovoljni?

U izvozu malina beleži cenu od 2,40 evra za kilogram (sada su i manji troškovi jer nema kontrole na noro virus), mada izvoznici govore o ceni od 2,05 do 2,10 evra za kilogram.

Malina skupa ovoga juna?

Radna grupa je počela sa radom, ali nema mnogo vremena da dostavi prvi izveštaj o očekivanom rodu sezone 2020. i nestrpljivo se očekuje njihova procena štete. Da li će struka biti izuzeta od pritisaka izvoznika?

Intencija direktora voćarske zadruge “Agro eko voće” Božidara Jokovića je formiranje voćarske berze gde bi se sučeljavala ponuda i tražnja, kvalitet i cene, izveštaji iz sveta o proizvodnji maline, očekivanoj berbi… Tako bi se i hladnjačari uključili u trgovanje u realnoj situaciji, bez tajni o zalihama i cenama maline na tržištu EU, SAD-a.

Godišnje se izveze malina u vrednosti od 200 – 210 miliona evra, dovoljno da se glas malinara “jače” čuje u resornom ministarstvu. Kao što vidimo, ako ste dovoljno “jaki” lakše ćete uspeti da se Vaši zahtevi ispune.

Došlo je vreme da tržište pokaže koliko je naklonjeno proizvođačima i stalnim naglašavanjem države da tržište određuje cenu (država ne određuje cenu, samo stvara uslove za trgovanje na tržištu). Manje malina na tržištu, uz stalnu tražnju, dovodi do viših cena. Logično, zar ne? Da vidimo kako će se to sve završiti za malinare posle berbe.

Da li će se proizvođači odlučiti za preradu ovoga voća jer tako smanjuju rizik od “događaja” na tržištu i povećavaju svoj profit? Srbija prerađuje manje od 5% od celokupne proizvodnje malina.

Na tržištu Poljske je ponuda svežih malina iz Portugala skromna uz cenu od 9 evra za kilogram, dok je domaća malina iz plastenika 12 evra za kilogram.

Petar Jovičić

21. maj 2020. godine

Pročitaj i ...

breskve šupljikavost lišća breskve faze razvoja hladnjača rokovi breskva evropski voćnjak azijska buba

Breskvin smotavac ima četiri generacije, počinje u aprilu

Jedna od najopasnijih štetočina je breskvin smotavac koji je krenuo u napad!