Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Malinari ponovo na barikadama traže fer cenu

Malinari ponovo na barikadama traže fer cenu

Naše “crveno zlato” je pocrvenelo od stida jer maline opet postaju “vruć krompir” za državu a malinari će možda ponovo na barikade. Hladnjačari nude malo, proizvođači traže više, a država se pravi “da nije odavde”. Pad proizvodnje i kvaliteta maline se nastavlja.

Velike vremenske nepogode su prosto uništile malinjake u pojedinim regijama Srbije. Posle snega, leda, velikih kiša i oluja došla je ponuda hladnjačara da otkupna cena ove sezone bude 100 dinara za kilogram.

Proizvođači su ozlojeđeni, ljuti i traže od države da interveniše. Spominju i radnu grupu koja je izračunala da je minimum minimuma cena od 139,30 dinara za kilogram (toliko košta proizvodnja tog voća), ali…

Malinari ponovo na barikadama?

Očekuje se nastavak pregovora, ali kao i svaki put jači će nadvladati, a to neće biti proizvođači. Mnogo se priča o udruživanju, država pomaže u osnivanju zadruga, ali rešenje je da proizvođači, udruženi, imaju svoje hladnjače i prerađivačke kapacitete. Vertikalno povezivanje proizvođača (stvoriti jedinstveni lanac od proizvodnje, čuvanja, prerade, stvaranje brenda i na kraju izvoza svojih malina) je uslov da nema ucena od otkupljivača.

maline donose zadruga arilje sorte maline malina fertodi malinin prstenar
Malinari ponovo na barikadama?

Srbija je bila svetski lider u proizvodnji malina. Sećate se kako smo bili ponosni kada se Svetski Kongres udruženja malinara održavao u Srbiji. Izvozili smo 2015. godine 129.000 tona!!! Tokom poslednje četiri godine proizvodnja je opala za 36% dok su zemlje u svetu povećale proizvodnju. U periodu 2010 – 2016. Poljska je povećala proizvodnju za 28%, SAD 51%, Rusija 24% a Meksiko za čak 87%! Ukupna svetska proizvodnja malina je bila 590.000 tona u 2018. godini.

Malina je bila naše “crveno zlato”, još uvek donosi značajan devizni prihod, ali.. 

Kako rešiti stalno preganjanje sa otkupljivačima? Primer može biti način udruživanja proizvođača poljoproizvoda u Danskoj gde proizvođači učestvuju kao akcionari u firmama prerade njihovih proizvoda, dalje prodaje, angažuju menadžere za marketing, prodaju… i imaju stalnost u otkupu, stabilne cene i učešće u odlučivanju.

Bez učešća proizvođača (kao akcionara) u daljem plasmanu (angažovanjem stručnjaka) u kooperativama, zadrugama ili nekom trećem organizacionom obliku neće se poštovati njihovi interesi nego će uvek biti oni koji su na suprotnoj strani (uvek će dobijati koliko im drugi odrede – tržište). Videćemo kako će tržište ove godine regulisati cenu kada će maline biti manje. Da li će tražnja podići cenu na 200 dinara za kilogram? Svi odgovorni kažu da tržište reguliše cenu – zna se tržišno pravilo – manje robe, ista tražnja, viša cena. Prosto, zar ne? Ili nije?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

nektarine napad pepelnice opadanje plodova plodovi blizanci breskve proreda

Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Vreme je da uđete u breskvik i obavite RUČNO proređivanje plodova.