Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kajsija i breskva bez berbe ove godine zbog mraza?

Kajsija i breskva bez berbe ove godine zbog mraza?

Mraz koji je ovih jutara bio u voćnjacima obrao je voće jer znamo da mraz kajsija i breskva nisu u “ljubavi”. Na severu Vojvodine opet je mraz odneo 90% buduće berbe u junu. Jutarnja temperatura je bila čak i minus 6 stepeni Celzijusa.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Zoran Keserović navodi kao skoro sigurnu konstataciju da je kajsija zabeležila štete do 90 procenata, kod breskve je procena štete od 50 do 60 procenata. Trešnja je stradala na severu Vojvodine u novopodignutim zasadima.

Mraz protiv kajsije i breskve

Visoke temperature iznad proseka za ovo doba godine tokom zime su “pokrenule” voće. Toplo vreme u martu je izazvalo cvetanje kajsije, breskve i trešnje i sada će većina voćnjaka biti bez roda ili će im rod ovoga maja i juna biti prepolovljen. Na višim nadmorskim visinama je zabeležena manja šteta od izmrzavanja ali i tu su štete velike.

Ko je bio u mogućnosti da nabavi antifrost sistem je mogao da zaštiti cvetale voćnjake (Pokrajina Vojvodina je davala subvencije za nabavku ovih sistema, ali to je za velike površine i zahteva mnogo finansijskih sredstava). Moguće je bilo zaštititi voćnjake paljenjem bala mokre slame ili čak i guma, ali je to bilo moguće samo na manjim površinama.

Jabuke i šljive nisu bile u tolikoj opasnosti jer nisu u fazi cvetanja. VEĆ SE POSLEDNJIH 7 GODINA PONAVLJA OVA KLIMATSKA NEPOGODA I ZATO TREBA POŠTOVATI PREPORUKE STRUČNJAKA O MESTIMA ZASNIVANJA ZASADA VOĆA. Poštovati rejonizaciju i birati istočne padine koje će omogućiti da cvetanje bude malo kasnije. Krečenje stabala je jedna od mera preventivnog delovanja da kasnije krenu sokovi u stablu.

Kako sada oporaviti voćke i sačuvati njihovo zdravlje da bi u leto mogli ponovo formirati cvetne pupoljke za narednu 2021. godinu? Na raspolaganju su Vam aminokiseline koje pomažu voćkama jer samo snažne voćke mogu uspešno dati svoj rodni maksimum. Njihovom folijarnom primenom podstičete asimilaciju azota, mikroelemenata i bolji razvoj korena što će rezultirati boljom kondicijom voćaka.

Pročitajte više o značaju aminokiselina u primeni protiv stresa biljaka.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

orah berba čuvanje PROIZVODNJA SADNOG MATERIJALA

Orah rodio – kako čuvati jezgra do sledeće berbe?

Orah rodio, sačuvajte plodove u hladnjačama na 3-4 stepena Celziusa.