Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Kajsija i breskva bez berbe ove godine zbog mraza

Kajsija i breskva bez berbe ove godine zbog mraza

Mraz koji je ovih jutara bio u voćnjacima, “obrao” je voće jer znamo da mraz i kajsija i breskva nisu u “ljubavi”. Na severu Vojvodine opet je mraz odneo 30-50% buduće berbe u junu. Jutarnja temperatura je bila čak i minus 10 stepeni Celzijusa.

Trešnja je takođe stradala na severu Vojvodine u novopodignutim zasadima. Jedino zasadi jabuka nisu ugroženi jer cvetanje je tek u aprilu.

Mraz protiv kajsije i breskve

Visoke temperature iznad proseka za ovo doba godine tokom zime su “pokrenule” voće. Toplo vreme u martu je izazvalo cvetanje kajsije i breskve i sada će u većini voćnjaka rod ovoga maja i juna biti prepolovljen. Na višim nadmorskim visinama je zabeležena manja šteta od izmrzavanja ali i tu su štete velike.

Ko je bio u mogućnosti da nabavi antifrost sistem je mogao da zaštiti cvetale voćnjake ali to je za velike površine i zahteva mnogo finansijskih sredstava. Moguće je bilo zaštititi voćnjake paljenjem bala mokre slame ili čak i guma, ali je to bilo moguće samo na manjim površinama.

Jabuke i šljive nisu bile u tolikoj opasnosti jer nisu u fazi cvetanja. VEĆ SE POSLEDNJIH 7 GODINA PONAVLJA OVA KLIMATSKA NEPOGODA I ZATO TREBA POŠTOVATI PREPORUKE STRUČNJAKA O MESTIMA ZASNIVANJA ZASADA VOĆA. Poštovati rejonizaciju i birati istočne padine koje će omogućiti da cvetanje bude malo kasnije, kao i sadnja sorti koje imaju kasno cvetanje. Krečenje stabala je jedna od mera preventivnog delovanja da kasnije krenu sokovi u stablu.

Kako sada oporaviti voćke i sačuvati njihovo zdravlje da bi u leto mogli ponovo formirati cvetne pupoljke za narednu 2022. godinu? Na raspolaganju su Vam aminokiseline koje pomažu voćkama jer samo snažne voćke mogu uspešno dati svoj rodni maksimum. Njihovom folijarnom primenom podstičete asimilaciju azota, mikroelemenata i bolji razvoj korena što će rezultirati boljom kondicijom voćaka.

Pročitajte više o značaju aminokiselina u primeni protiv stresa biljaka.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

berba u toku sorta višnje

Berba u toku – prvi plodovi višanja su kvalitetni

Koju sortu višnja gajiti? Možda "Ivo 45" za prodaju u svežem stanju. Cena uvek niska u otkupu, ali za kvalitet to je i 100 dinara za kilogram.