Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Nove sorte jabuka – Cosmic Crisp, Red Pop i Giga

Nove sorte jabuka – Cosmic Crisp, Red Pop i Giga

Nove sorte jabuka će se pojaviti na tržištu Italije i EU. Cosmic Crisp je došla iz SAD – a i našla povoljno tle za rast i razvoj, kao i plasman u regiji Južni Tirol. Pored nje tu su i sorte Giga i Red Pop.

Nove sorte jabuka donose nove ukuse, novi, poboljšani kvalitet samoga ploda i mogućnost dugog čuvanja – što je njihova značajna osobina. Regija Južni Tirol je vodeća regija uzgoja jabuka i svojom klimom – od planinske klime Alpa do mediteranske klime daju optimalne uslove za njihovo gajenje.

Želja je uzgajivača da u svoj asortiman ponude unesu više jabuka crveno obojene pokožice i nove ukuse koje mlađi potrošači traže. To su ukusi cimeta, kivija, meda, zove …. Očigledno nove želje potrošača diktiraju i gajenje novih sorti jabuka (mada Zlatni Delišes ostaje na polovini gajenih površina u Val – u).

Jedna od odlika sorti Red Pop i Giga je i visoka otpornost na krastavost ploda što je preporučuje za organski način uzgoja kao i integralni način uzgoja (uz višestruko smanjenje korištenja zaštitnih sredstava kada znamo da se jabuke tretiraju 14 – 20 puta u toku sezone).

Sorta Cosmic Crisp se gaji u SAD – u od 2019. godine, ali sada će prvi plodovi za komercijalnu upotrebu, iz domaćih voćnjaka van SAD – a, biti dostupni u Evropi. Nastala je ukrštanjem sorti Honeycrisp i Enterprise. Karakteriše je posebna tekstura – ćelije ploda su dvostruko veće u odnosu na klasične sorte jabuka. Ukusi podsećaju na citrus, ogrozd, koru narandže. Cena u SAD – u, u maloprodaji, je oko 6 dolara za kilogram.

Sorta Red Pop je u vlasništvu kompanije iz Ferare CIV. Plod je sladak, ukusa meda, zove… Čvrst i sočan. Dobro podnosi skladištenje i visoko je otporna na krastavost.

Sorta Giga je takođe novost na tržištu – Plod je krupan, slatko – kiselog ukusa. Važno je napomenuti da je sorta otporna na krastavost i tako ima uslova za manje hemijsko tretiranje tokom rasta ploda. Meso ploda je izuzetno čvrsto i tokom skladištenja tek dospeva u stepen optimalne zrelosti – plasman ploda u marketima je tokom kasnog proleća sledeće godine kada još nema novog roda jabuka.

Naši voćari su bili zadovoljni sa plasmanom jabuke i ostvarenom cenom u periodu mart – jun 2020. godine. Osvajaju se nova tržišta za koje je potrebno ponuditi i nove sorte za izbirljive, platežno sposobne kupce. Neke od ovih sorti će sigurno se naći i u našim voćnjacima – viša cena sadnica na početku se može ekonomski isplatiti, uz intenzivan uzgoj i prinose od 80 tona po hektaru, kvalitetniji plodovi imaju i višu cenu plodova u otkupu za plasman na tržišta EU.

Kao još jedan novitet – u Evropi se testira sorta jabuke visoko otporna na toplotni stres, sušni klimat HOT84A1.

Pročitaj i ...

srpska malina skupa voćne mušice sadnja malina azijska voćna

Jun mesec i radovi u voćnjaku sve do obavljene berbe

Kvalitet plodova se stvara u zasadu, ali nepravilna berba može da nanese nepopravljive štete.