Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Orah rodio – kako čuvati jezgra do sledeće berbe?

Orah rodio – kako čuvati jezgra do sledeće berbe?

Plodovi su sakupljeni jer je orah rodio, ali kako sačuvati jezgra da ne užegnu? Morate ih skladištiti u hladnjačama na 3 – 4 stepena celzijusa.

Čuvanje plodova oraha – Dipl. inž. Živomir Nikolić

Čuvanje jezgrastog voća, gde spada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Zbog velike količine ulja u jezgru (od 50-70%), čiji osnovni sastav čine nezasićene masne kiseline koje na višim temperaturama oksidišu do užegnuća, jezgra gube ukus i postaju neupotrebljive za jelo. Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena C i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 60-65%. Plodovi oraha treba da sadrže 10-12% vode. Pri ovom režimu, plodovi oraha mogu da se čuvaju od 12-24 meseca. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%.

orah sorte

Orah rodio – treba ga sačuvati

Pored režima čuvanja plodova oraha neophodno je ostaviti prostor između ambalaže da bi vazduh lakše cirkulisao.

Pročitajte i: Nutritivna vrednost oraha

Čuvanje jezgra je nešto složenije i to: vlaga, toplota, svetlost i vazduh su faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgra.

Najbolji ukus jezgre i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgra koja sadrže od 3-3,5 % vode. Jezgra je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena C u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgra čuvaju na prirodnoj svetlosti.

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.