Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćnjaka

Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćnjaka

Vremenske prilike ne predstavljaju prepreku da pepelnica jabuke zarazi voćnjak. Uzročnik pepelnice na jabuci ometa razvoj lista, lastara, cveta i rodnih pupova. Oboleli delovi su presvučeni belom navlakom. Sa ovih obolelih organa širi se zaraza.

Gljiva prezimi na zaraženim lastarima i u pupovima. Rano u proleće prelazi na tek otvorene listiće, a najintezivnija infekcija je u periodu pred cvetanje i u samom cvetanju. Za ostvarenje zaraze i za svoj razvoj pepelnici ne trebaju posebni uslovi što se tiče vlage i temperature, te se zahvaljujući tome širi tokom cele vegetacije. Kod suzbijanja je izuzetno važno mehaničko skidanje obolelih lastara u zimskoj rezidbi i u toku vegetacije. Ova mera pruža veliku pomoć pri sprečavanju širenja pepelnice.

Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćaka

Preporuka hemijskog suzbijanja:

Faza“mišije uši“ i „zeleni buketići“– primeniti Mikrotiol dispres (0,3%) ili Nimrod (0,1%), koristi se tokom cele vegetacije

Roze pupoljak – Systane 240EC (0,02 %), tokom cvetanja Postalon 90 (0,1%) ili Ardent (0,2-0,3%); oni se koriste i u kasnijim fazama. Tu je i novi preparat protiv pepelnice koji se može primeniti od početka cvetanja pa sve do sazrevanja plodova Luna Expirience (0,075%).

Branivoje Anđelić PSSS Kragujevac

Pročitajte i: Čađava krastavost jabuke

Pored mehaničkih mera koje podrazumevaju zakidanje i uklanjanje inficiranih mladara preporučuje se i primena fungicida.

PREPORUKA PIS Vojvodine

U cilju zaštite od pepelnice jabuke (Podosphsera leucotricha), naročito kod osetljivog sortimenta, preporučuje se primena fungicida:

·        Karathane gold 350 EC (meptildinokap) u količini 0,4-0,5 l/ha.

Pročitaj i ...

sorte borovnice borovnica profit

Bolesti borovnice tokom cele sezone gajenja

Tokom cele sezone borovnicu napadaju štetočine i bolesti. Kako zaštititi biljku - preventivno i sredstvima zaštite?