Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćnjaka

Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćnjaka

Vremenske prilike ne predstavljaju prepreku da pepelnica jabuke zarazi voćnjak. Uzročnik pepelnice na jabuci ometa razvoj lista, lastara, cveta i rodnih pupova. Oboleli delovi su presvučeni belom navlakom. Sa ovih obolelih organa širi se zaraza.

Gljiva prezimi na zaraženim lastarima i u pupovima. Rano u proleće prelazi na tek otvorene listiće, a najintezivnija infekcija je u periodu pred cvetanje i u samom cvetanju. Za ostvarenje zaraze i za svoj razvoj pepelnici ne trebaju posebni uslovi što se tiče vlage i temperature, te se zahvaljujući tome širi tokom cele vegetacije. Kod suzbijanja je izuzetno važno mehaničko skidanje obolelih lastara u zimskoj rezidbi i u toku vegetacije. Ova mera pruža veliku pomoć pri sprečavanju širenja pepelnice.

Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćaka

Preporuka hemijskog suzbijanja:

Faza“ mišije uši“ i „ zeleni buketići“– primeniti Mikrotiol dispres (0,3%) ili Nimrod (0,1%), koristi se tokom cele vegetacije

Roze pupoljak – Systane 240ec (0,02 %), tokom cvetanja Postalon 90 (0,1%) ili Ardent (0,2-0,3%); oni se koriste i u kasnijim fazama.Tu je i novi preparat protiv pepelnice koji se može primeniti od početka cvetanja pa sve do sazrevanja plodova Luna Expirience (0,075%).

Branivoje Anđelić PSSS Kragujevac

Pored mehaničkih mera koje podrazumevaju zakidanje i uklanjanje inficiranih mladara preporučuje se i primena fungicida .

Preporučujemo primenu sledećih fungicida:

  • a.m. fluopiram+tebukonazol – Luna expirience 0,075% ili
  • a.m. penkonazol – Topas 100 EC 0,04% ILI
  • a.m.miklobutanil – Systhane 240 EC 0,02%
  • Preporučuje se primena preparata na bazi sumpora Kumulus DF, Kossan WG, Webesan, Kolosul u količini 3 do 5 kg/ha.

PIS Vojvodine

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za jabuka voli rezidbu

Jabuka voli rezidbu – palmeta sa kosim granama

Voćari koji već decenijama gaje jabuku znaju da jabuka voli rezidbu, ali treba poštovati principe rezidbe da voćka bude dovoljno opterećena plodom.