Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Plodovi blizanci kod koštičavog voća nisu retkost

Plodovi blizanci kod koštičavog voća nisu retkost

Nisu retka pojava plodovi blizanci u voćnjaku. Tokom proleća 2013. i 2014. godine u zasadima koštičavog voća na teritoriji opštine Grocka uočen je veliki broj dvostrukih plodova kod breskve i nektarine (Red cap, Early May Crest, Caldesi 2000), nastalih kao posledica razvoja duplih tučkova u cvetovima. Pojava je u manjoj meri bila prisutna i u zasadima trešnje, kajsije i šljive.

Plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao. Dvostruki plodovi nastaju kod cvetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posledica vodnog stresa tokom žarkih letnjih meseci (breskva, kajsija), kao i temperatura vazduha većih od 30-35 C u vreme početka diferenciranja cvetnih pupoljaka (trešnja), u godini koje je prethodila cvetanju (juni i juli mesec). Kod trešnje temperature preko 35 C čak i tokom jula-avgusta meseca mogu izazvati nenormalnu diferencijaciju rodnih pupoljaka, skraćujući vremenski period formiranja začetaka tučkova.

Plodovi blizanci kod koštičavog voća

Kao prevencija ovoj pojavi preporuka je održavanje potrebnog nivoa vlažnosti zemljišta redovnim navodnjavanjem tamo gde je to moguće, ali i primena kaolinske gline (preparat Surround) po uputstvu proizvođača.

U Grčkoj se tokom letnjih meseci u zasadima trešnje primenjuje tzv. evaporaciono hlađenje krošnji putem veštačke kiše. U pomološkim ogledima na zapadu dokazano je da ovakve mere mogu sniziti temperaturu u krošnji trešnje za čak 13 C. Dobre rezultate pokazala je i mera postavljanja mreža za senčenje iznad kruna stabala, koje su u stanju da smanjenjem osvetljenosti krune snize temperaturu vazduha i spreče diferencijaciju udvojenih tučkova u rodnim pupoljcima.

PROČITAJTE I: REZIDBA TREŠNJE, VIŠNJE TOKOM SEZONE

S obzirom na najavljenu moguću sušu i žarko leto u narednim mesecima u Srbiji – treba u narednom periodu razmotriti i ove mere zaštite roda kod koštičavog voća za sledeću godinu.

Mr Dejan Marinković

PSSS Padinska Skela

Pročitaj i ...

kit sistem gusta sadnja u navodnjavanje voćnjaka

Feromonske klopke smanjuju upotrebu pesticida i štite prirodu

Zaštita u voćnjaku može da se sastoji i u upotrebi feromonske klopke koja zbunjuje štetnike i smanjuju njihov broj.