Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Poljske maline po dobroj ceni – od 1,60 do 2,70 evra za kg

Poljske maline po dobroj ceni – od 1,60 do 2,70 evra za kg

Proizvođači maline se bune zbog niskih otkupnih cena u Poljskoj, ali poljske maline imaju dobru cenu za trgovce u veleprodajama. Hladni talas tokom proleća je uticao na smanjenje roda. Traže cene u otkupu kao u Srbiji – da i mi jednom budemo dobar primer za otkupne cene.

Raspon cena u veleprodaji je od 1,60 do 2,70 evra za kilogram. Pakovanja od 250 grama su skuplja i njihova cena je od 1,20 do 1,80 evra za jedno pakovanje. Da li će nam ovaj nivo cena poljske maline napraviti problem pri plasiranju naše maline? Poljska malina ipak ima nešto slabije kvalitativne karakteristike nego naše maline. Godišnje se proizvede oko 100.000 tona maline u Poljskoj, izveze skoro polovina roda – najviše u Belgiju, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku.

Poljska malina

Borovnice su kod nas ubrane, sada je stigla sezona branja u Poljsku. Iznenađuje visoka cena za borovnicu na tezgama u veleprodaji. Mraz i hladno vreme je usporilo zrenje i pomerilo početak berbe na polovinu jula meseca. Cena borovnica je od 3,80 do 5 evra za kilogram, više nego prošle sezone u ovo vreme. Za pakovanje od pola kilograma cena je u rasponu od 2,25 do 2,90 evra za kilogram (viša cena za 25% nego u julu 2019. godine). Godišnje se proizvede oko 25.000 tona borovnice, izveze se više od 6.700 tona (95% izveze se u zemlje EU).

Pročitaj i ...

jabuka poljska izvoz jabuka

Sorta jabuke otporna na toplotni stres – HOT84A1

Visoke temperature nanose velike štete u voćnjacima, nova sorta jabuke otporna na njih!?