Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Potkornjaci napadaju oslabljene voćke

Potkornjaci napadaju oslabljene voćke

budžet

Potkornjaci (Scolitidae) su tvrdokrilci valjkastog tela, tamnosmeđe do crne boje, dužine nekoliko milimetara. Napadaju različite voćne vrste (jabuka, kruška, šljiva i dr.), kao i šumsko drveće. Najčešće napadaju oslabljena stabla, ali neke vrste mogu napasti i potpuno zdrave voćke. često oštećuju stabla nakon elementarnih nepogoda: suše, grada ili mraza. Poslednjih godina raste njihov značaj u voćnjacima.

Među vrstama ove porodice najznačajniji je voćni sipac (Xyleborus dispar F.) koji ponekad napada i potpuno zdrava stabla. Prezimljava imago. U proleće postaje aktivan kada temperatura vazduha dostigne 18 °C

Potkornjaci napadaju oslabljene voćke

Ženka se nakon kopulacije ubušuje u drvo, a na kraju bušotine odlaže jaja iz kojih se izlegnu larve. Larve se hrane gljivicom roda Ambrosia koja se razvija u izbušenim hodnicima. Odrasli insekti se pojavljuju u avgustu. Napadnuta stabla se slabije razvijaju. Lišće ima slabiji turgor i vene, cvetovi gube svoju prirodnu boju i venu, a pri jakom napadu propadne celo drvo. Na deblu napadnutih stabala vidljive su rupice promera do 2 mm. Jače napadnuta stabla treba rano u proleće uništiti, pre izlaska odraslih jedinki iz hodnika.

Imaga potkornjaka delimično se uništavaju korišćenjem insekticida u borbi protiv drugih štetnih insekata. Dobra metoda suzbijanja potkornjaka je hvatanjem i uništavanjem imaga mirisnim, lovnim klopkama. Suzbijanje je moguće i uštrcavanjem insekticida jače koncetracije u hodnike ili bušotine na stablu (npr. Actellic EC).

Milena Ćirić, dipl.ing.

Pročitaj i ...

kruska monilia prekalemljivanje povijanje grana

Povijanje grana formiranje krune voćaka

Povijanje grana podstiče broj rodnih pupoljaka i pravilno formiranje forme.