Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Rakija od šljiva, jedan način pečenja

Rakija od šljiva, jedan način pečenja

Rakija od šljiva. Dođu godine kada šljiva dobro rodi, a cena nikakva. Ove godine šljiva je solidno rodila, otkup slab, a cena 15 dinara sa tendencijom pada. Zato će se ove godina šljiva preraditi preko 80% u rakiju, jer ova cena tek pokriva proizvodne troškove. Na selu retko koje domaćinstvo nema svoj kazan za pečenje rakije ako ima voćnjak pa makar i na okućnici.

Naš domaćin peče rakiju od dobro zrelih omekšalih plodova sa najvećim procentom šećera, koji se kreće od 8 do 15% zavisno od godine i sorte. Po ubiranju zrelih plodova čija berba traje u kontinuitetu skoro 15 do 20 dana, plodovi se čuvaju, najčešće u plastičnim sudovima od 15 do 25 dana, zavisno od dužine vrenja, koje je direkno zavisno od temperature prostorije u kojoj se čuvaju sudovi sa plodovima šljive. Po završetku vrenja, koja se organoleptički utvrđuje (komina prestaje da peni počinje da kiseli i nema više slatkoće), pristupa se destilaciji. Poželjno je, ako je komina gusta da se u kazan sipa 10 do 15 l vode da ista ne zagori na dnu kazana. Vatra ne sme biti previše jaka i sama destilacija obično traje oko 2,5 sati, zavisno od veličine i kvaliteta kazana.

Rakija od šljiva 

Prvi destilat poteče za 30 do 40 minuta i obično prvi litar se odvaja i ostavlja za sledeći kazan. Destilacija se nastavlja i zavisno od % šećera koji je bio u šljivi odvaja se 3 do 7 litara destilata tz.srce rakije, koji je jačine nekih 22 do 24 grada i ne ide u ponovnu destilaciju, već se dodaje kasnije destilatu koji je dobiven prepicanjem meke rakije, dobivene daljom destilacijom po odvajanju ove količine, koja nosi kvalitet rakije. Kada se prikupi dovoljno mekog destilata pristupa se prepicanju istog. Kada pri destilaciji, na kraju, poteče destilat jačine 20 gradi ista se odvaja a destilacija nastavi i preostali destilat stavi u sledeći prepek. Na ovu količinu dodaje se predhodni odvojeni destilat ( 3-7 l) i dobije destilat jačine 24 do 26 gradi. Pri završetku pečenja celokupne količine šljive, domaćinu ostaje do sledećeg pečenja rakije samo onaj prvi odnosno zadnji litar sa najvećom količinom metil alkohola i onaj meki destilat od zadnjeg kazana prepeka koja je destilovana posle 20 gradi na izlazu lule.

Destilatu jačine preko 60 stepeni (1 grad = 2,5 stepeni) se dodaje destilovana voda i isti se dovodi do 20 gradi, što je dosta jako, ali naš čovek voli da ga rakija peče kad je pije. Destilovanu vodu obično sam domaćin proizvede u svom kazanu, a može se i kupiti. Ista se dodaje destilatu u tri navrata u period od 3 meseca. Kada se sve ovo završi destilat se ostavlja da odstoji na tzv. sazrevanje rakije u drvenim sudovima ili staklenim balonima u koje se dodaju iseckani parčići dudovine.

Isti postupak je i za pečenje rakije od drugog voća stom razlikom što se ista čuva u staklenim ili plastičnim sudovima, bez dodavanja dudovine, već ista ostaje bezbojna.

Duško Jovanović, dipl. ing voćarstva i vinogradarstva

foto pixabay.com

Rakija od šljiva

Pročitaj i ...

podloge šarka šljive šljivin smotavac

Džanarika kao podloga za uspeh u proizvodnji

Sejanci džanarike se koriste kao podloge za kalemljenje.