Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Rdjasta grinja u voćnjacima koštičavog voća

Rdjasta grinja u voćnjacima koštičavog voća

Česta je pojava štetočine rdjasta grinja u voćnjacima – u pojedinim zasadima koštičavog voća (višnje) tokom maja biće registrovana pojava rdjaste grinje Aculus schlechtendali. U jačem intenzitetu zabeleženo je njeno prisustvo na jednogodišnjim sadnicama u rasadniku i mladjim stablima u zasadima višnje.

Simptomi i štetnost – rdjasta grinja

Uočava se rdjasta, bronzasta boja naličja listova, koji se uvijaju ka unutrašnjosti. Smanjen je proces fotosinteze, što za posledicu ima zastoj u vegetaciji, plodovi postaju sitniji, a lišće može pre završetka vegetacije otpasti. Prevremeno opadanje lišća može prouzrokovati sušenje jednogodišnjih sadnica u rasadniku. Ukoliko dodje do retrovegetacije, voćka nepripremljena ulazi u zimski period, zbog čega postaje osetljivija na niske temperature.

Životni ciklus: Rdjasta grinja ima veći broj generacija. Prezimljavaju odrasle ženke između ljuspica pupoljaka. U vreme bubrenja pupoljaka grinje postaju aktivne. Ženka polaže 20 do 50 jaja na listove. Tokom cvetanja se mogu naći i na čašici ploda. Ciklus razvića jedne generacije završava se za desetak dana. Ženke letnjih formi polažu i do 100 jaja. Tokom avgusta se javljaju ženke koje idu na prezimljavanje.

Suzbijanje: Hemijska zaštita se redje sprovodi jer prirodni neprijatelji mogu regulisati brojnost štetočine. Ukoliko se uoči pojava rdjaste grinje, bronzaste boje listova, potrebno je izvršiti hemijsko tretiranje insekticidima (akaricidima). Ukoliko se tretiraju zasadi u rodu potrebno je voditi računa o karenci. Poslednji rok primene preparata je 14 dana pred berbu.

Od akaricida mogu se primeniti preparati na bazi a.m. abamektina: VERTIMEC 018 EC, KRAFT 1,8 EW, ABASTATE u koncentraciji 0,1%, sa dva tretmana u intervalu od 5 do 7 dana. Ovi insekticidi mogu prodreti kroz kutikulu lista, zbog čega dobro deluju na fitofagne grinje koje se hrane iz ćelija epidermisa kao što je A. schlechtendali i dr.

PSSS Leskovac, Mr Gordana Jovanović

Pročitaj i ...

azot donosi rezidba trešnja kordija trešnja pucanje ploda vreme berbe novi sistem

Sistemi gajenja trešnje – savremeni oblici

Sistemi gajenja trešnje - savremeni voćnjaci zahtevaju primenu nauke i svih agromera radi postizanja uspeha.