Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Redukovana obrada u voćnjaku čuva organske materije

Redukovana obrada u voćnjaku čuva organske materije

Redukovana obrada u voćnjaku je veoma dobar način da sačuvate organske materije u zemljištu za voćke kojw gajite i tako postigne željene rezultate na kraju sezone. Savetuje Vas Ana Đoković PSSS Srbija.

Pored primene stajnjaka i drugih organskih đubriva, za najbolje dugoročne rezultate potrebno je da se proizvođači okrenu i drugim tehnologijama za povećanje i očuvanje organske materije. Osnovno je da se svaki proizvođač sam suoči sa stanjem na sopstvenim parcelama i na osnovu analize zemljišta utvrdi koliko procenata humusa ima u zemljištu koje koristi. Zatim da napravi plan i da se okrene prema novim rešenjima koja se najviše baziraju na minimalnom narušavanju zemljišta odradom u cilju očuvanja njegovog prirodnog sklopa i strukture, uz održavanje površine zemljišta pod stalnom vegetacijom. Na ovaj način se podstiču prirodni procesi zemljišta za povećanje i očuvanje organske materije, a samim tim se dugoročno mogu postići dobri rezultati.

jesenje đubrenje rezidba voća budžet dobit gajenje potkornjaci asanacija voćnjaka

Redukovana obrada u voćnjaku

Tehnologije koje se najviše primenjuju: redukovana i konzervacijska obrada, očuvanje plodoreda, zasnivanje pokrovnih useva, među useva, zelenišno đubrenje, zasnivanje vetrozaštitnih i pojaseva za polinatore, protiv erozivne mere, primena mikrobioloških preparata za razgradnju žetvenih ostatak, primena organskih materija nastalih kompostiranjem ili kao nusproizvoda iz prehrambene indrustrije i dr. Svim ovim merama je zajedničko da se one odnose na način upravljanja zemljišem. Ako promenimo način razmišljanja u korišćenju zemljišta (agrotehnika, plodored, đubrenje) možemo značajno da doprinesemo ublažavanju klimatskih promena i adaptaciji poljoprivrede.

Pročitaj i ...

poljoprivreda 22. veka

Nabavka mehanizacije – voćari i vinogradari u AP Vojvodini

Nabavka nove mehanizacije, zaštitnih mreža ... za voćare i vnogradare u AP Vojvodini.