Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Tokom godine su brojne promene na voću, a smola na voćkama je znak da se nešto dešava u granama i stablu ili da smo sami naneli ozledu voćki. Možemo to samo sanirati.

Pojava smole na voćkama – savetuje  Mr Gordana Jovanović

Smola se pretežno pojavljuje na koštičavom voću, a naročito na šljivi. Različiti su uzročnici ove pojave:

  • povrede izazvane gradom,
  • kasni prolećni mrazevi,
  • razne štetočine i biljne bolesti, pa i
  • sam čovek vršeći orezivanje voćke radi formiranja krune.

Ukoliko se smola pojavi kao posledica pojave štetočina ili bolesti, ili je pak nastala pod dejstvo ljudske aktivnosti mogu se ista i sprečiti. Medjutim, kasni prolećni mrazevi izazivaju fiziološke poremećaje u biljkama i na taj proces se ne može uticati. Zbog povišenja temperature tokom proleća počinje kretanje sokova u biljkama i u toku noći. Kada nastupi hladno vreme, zaustavlja se kretanje sokova i tečnosti u ćelijama grana i grančica i tada biljka mrzne. Pojava leda u biljkama dovodi do pucanja ćelija i zbog ozleda dolazi do pojave smole. Zato imamo slučajeve da nam grančica izgleda potpuno zdravo, a na njima se pojavljuje smola. Smolotočina se mahom pojavljuje na zapadnoj ili severozapadnoj strani voćke.

Smola na voćkama

Oštećenja koja izazivaju kasni prolećni mrazevi mogu se izbeći krečenjem sumporno-krečnom čorbom ili zavijanjem stabala biljnim ostacima ili slamom.

Grad u toku vegetacije izaziva mehaničke povrede. U zavisnosti od jačine i krupnoće gradonosnih zrnaca oštećenja mogu nastati ne samo na lišću već i na granama i grančicama, kao i na plodovima. Posle padanja grada treba pregledati voćna stabla i sve polomljene grane i grančice orezati i izneti iz zasada, a stabla šljive i ostalih voćaka dobro isprskati 2 % bordovskom čorbom da bi se povreda zacelila.

Povrede koje nastaju rezanjem grana treba odmah dezinfikovati a samo mesto povrede premazati kalemarskim voskom. Time se sprečavaju moguće infekcije od strane parazita koji mogu biti jedan od uzročnika pojave smole.

Smola se javlja na povredama bez obzira na njihov uzrok. Zato je potrebno vršiti čestu kontrolu zdravstvenog stanja voćaka i vršiti tretiranje odgovarajućim pesticidom.

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.