Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Sorte kruške poznijeg sazrevanja su šansa za tržište

Sorte kruške poznijeg sazrevanja su šansa za tržište

Sorte kruške – sorte poznijeg sazrevanja, koje su svrstane u tzv. zimske sorte sa različitom mogućnosti čuvanja. Najpoznatije sorte iz ovog perioda jesu:

Druardova maslovka – Vodi poreklo iz Francuske. Sazreva u prvoj polovini oktobra, kvalitetnih plodova, može se čuvati više meseci. Nema je mnogo u zasadima kruške, iako poseduje bujno i rodno stablo. Krupnih plodova, pravilnog oblika, rano prorodi i obilne rodnosti. Oštrih uglova granjanja sa nešto kraćim rodnim grančicama. Nema dobar afinitet sa dunjom, kao podlogom.

Kaluđerka – francuska sorta kruške, nastala spontano iz semena. Veoma je rasprostranjena, pogotovo u starijim zasadima. Sazreva tokom oktobra. Izuzetne je rodnosti i skromnih uslova za gajenje, ali značajne osetljivosti na bakterijsku plamenjaču. Odlično se mogu čuvati plodovi, zbog čega se preporučuje kao dopunska sorta zimskom izboru plodova. Poseduje značajnu bujnost u porastu i obrazuje piramidalnu krunu. Ima zadovoljavajuću kompatibilnost sa dunjom, pa se može koristiti kao posrednik.

Krasanka – Poznata zimska sorta kruške poreklom iz Francuske, široko je rasprostranjena na mnoga voćarska područja. Odličnog je afiniteta i trebalo bi je prvenstveno gajiti na dunji, i to preko posrednika naročito zbog činjenice da tada ima znatno kvalitetnije plodove i nešto kraći period vegetacije, što značajno doprinosi ranijem i boljem sazrevanju plodova. Ima dosta dugačke peteljke plodova, sa zelenom pokožicom ploda i tačkicama. Belo, sočno, topljivo meso ploda, bez sklerenhimskih ćelija. Tokom oktobra obrani plodovi u uslovima hladnjače mogu se čuvati i 6-7 meseci. Male je bujnosti, sa kratkim rodnim drvetom. Veoma je dobrog kvaliteta plodova, kako u našoj zemlji, tako i na širokom arealu gajenja ove sorte u svetu.

Sorte kruške poznijeg sazrevanja dobra šansa za tržište

Neke sorte koje se gaje u manjem obimu, ali dobrog potencijala da postanu standardne u zasadima kruške jesu:

kruška pakham

Trijumf – Stara sorta kruške poreklom iz Australije. U genotipu jedan od roditelja je sorta Viljamovka. Plodovi trijumfa sazrevaju krajem septembra ili početkom oktobra, vrlo su krupni, lepog izgleda, žutozelene boje i pravilnog kruškolikog oblika.

Veliki šampion (Grand Champion) – Američka sorta kruške nastala mutacijom gena. Bujnog porasta i rodnog stabla. Srednje krupnoće plodova, okruglastijeg oblika. Sazreva u prvoj polovini septembra.

Starkov delišes – Američka sorta kruške kod nas sporadično i malo gajena. Plodovi sazrevaju u septembru i dobrog su kvaliteta. Ima bujno i rodno drvo, dobrog afiniteta sa dunjom, na koju se može neposredno i kalemiti.

Mr Branko Tanasković

Pročitaj i ...

leska leskina lešnik je zahvalan mineralna ishrana grinje kod leske

Đubrenje leske – organsko i mineralno đubrivo

Đubrenje leske – U novije vreme rastu površine pod jezgrastim voćem u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji. Voćne …