Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Sorte trešnje niskog rasta – podloga Gisela 5

Sorte trešnje niskog rasta – podloga Gisela 5

Sorte trešnje niskog rasta – Trešnja je prvo voće koje najavljuje leto i raste u gotovo svakom voćnjaku. Do sada su one bile kalemljene na različitim podlogama, od kojih je zavisila i veličina voćke. Branje zrelih plodova na visokim voćkama je otežano, jer su najkvalitetniji plodovi na vrhu i krajevima grana. Nemoguće je zaštititi voćku od ptica, a krošnje ujedno zauzimaju velik prostor. Sada se mogu odabrati i sadnice trešanja niskog rasta, kalemljene na podlozi Gisela 5, koje rastu u visinu 2,5 – 3 m, zavisno o sistemu gajenja, rastu i terenu. Voćke se sade na udaljenosti jedna od druge 2,5 – 3 m, što omogućuje više voćaka na manjem prostoru. Sorte su izvanrednog kvaliteta. Vreme sazrevanja od ranih do kasnih sorti je sedam nedelja.

Sorte trešnje niskog rasta – podloga Gisela 5

trešnja voće trešnja izbor trešnja zelena rezidba gusta sadnja

Imamo sorte i sadnice raspoređene po vremenu zrenja, sorte su poređane od ranih do kasnih po vremenu zrenja: Kasinova Rana, Riversova Rana, Aerly Burlat, Bigarreau Moreau, Isabella, Vigred, Celeste, Giorgia, Garnet, New Star, Starking Hardy Giant, Canada Giant, Hudson, Nordwunder, Sylvia, Van, Sunburst, Napoleonka, Popovka, Summit, Germersdorska, Bing, Lapins, Kraljica Trga, Kordia, Regina, Karnijevka, Sweetheart i Denisenova Žuta.

Nove trešnjine podloge, kao što je Gisela 5, omogućuju kalemljenje tako da dobijamo takozvane patuljaste sadnice trešanja. Na tim podlogama trešnje rađaju već drugu godinu nakon sadnje. Maksimalna je iskoristivost od 5-6. godine nadalje. Plodovi se beru praktično sa zemlje, pa se uloženo brže i vrati. Neke od tih sorta su samooplodne, omogućuju natapanje, naknadno đubrenje, savijanje grana i rezidbu.

Nove i zanimljive, patuljaste trešnje različitih sorti mogu rasti i u malo većim posudama s dodatkom gela za zadržavanje vlage u zemlji. U proleće, kad procvetaju i imaju plodove, lep su ukras pred kućom, na terasi ili na balkon. Zauzimaju malo prostora, jer se posuda sa sadnicom može premeštati.

Pročitaj i ...

Hlor dioksid protiv botritisa i fuzariuma

Zaštita koja Vam daje sigurnost u gajenju povrća, voća, žitarica...hlor dioksid je Vaš izbor.