Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Trešnja Kordija i Stella za sledeću godinu

Trešnja Kordija i Stella za sledeću godinu

Majske trešnje su prvi plod koji željno očekuju potrošači pravi izbor sorte trešnja Kordija i Stella Vam može doneli dobar prihod. Trešnja je veoma tražena voćka na tržištima širom Evrope. Naši uzgajivači rado gaje trešnje jer one donose dobru zaradu. Cena je visoka i za kvalitetne plodove trgovci su plaćali od 1,0 do 1,50 euro za kilogram na Veletržnici u Beogradu. Važan je izbor sorti.

Trešnja Kordija je sorta trešnje poreklom iz Češke i nastala je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja. U proizvodnju je uvedena od 1981. godine i dosta brzo se širi u mnogim evropskim zemljama. U SAD  poznata je pod nazivom Attika.
Po vremenu sazrevanja spada u 5 nedelju zrenja. Stablo je dosta bujno s uspravljenim granama koje prave piramidalnu krunu, dok kasnije grane se otvaraju pa kruna ima okruglast oblik. Cveta kasno i samobesplodna je sorta.

Kao dobri oprašivači preporučuju se: 

Hedel fingenska, Regina, Van, Ferovija. Dobre je rodnosti, ali rodnost varira po godinama.

Plod je vrlo krupan oko 9 g srcolikog oblika, tamno crvene boje. Sa dugom peteljkom.

Meso ploda je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselog okusa, ugodne arome, ocenjeni kao visokokvalitetno.
Sok crvene boje i sadrži 18% suve materije. Koštica je srednje krupna, elipsastog oblika, i njen udeo u masi ploda je oko 5%. Plod je umereno osetljiv na pucanje (indeks pucanja 22,0).

Procenjuje se da je Kordije jedna od najboljih poznih sorti trešanja. Ima lep izgled ploda, čvrsto meso, dobru transportabilnost i dobar kvalitet. Nije mnogo osetljiva na pucanje ploda.
Kao mana može se navesti neredovita rodnost i manji prinos u pojedinim godinama. Mada u našim ekološkim uslovima još uvek nije dovoljno praćena i nije svuda raširena u zoni gajenja trešnje u Srbiji.
Jovan Milinković

Trešnja Kordija i Stella za sledeću godinu

STELLA je kanadska sorta trešnje koja je zastupljena i jako popularna svuda u svetu zbog svoje samooplodnosti i kao takva se najčešće koristi u selekciji trešnje.

Sazreva srednje pozno, plodovi su krupni, prosečne mase oko 8 grama, srcastog su oblika a boja plodova je tamnocrvena.

Meso je čvrsto, sočno, slatkokiselog ukusa i prijatne arome. Jako je dobra stona sorta a koristi se za razne vidove prerade. Stablo je bujno, sa dobro razvijenim granama i veoma rodno. Izrazito je samooplodna trešnja i cveta srednje rano.

Kao mana ove sorte može se navesti što pri velikoj rodnosti pri čestim kišnim periodima u vreme berbe u našim uslovima dolazi do pucanja plodova, a zatim i do truljenja, a u pojedinim godinama ova sorta ima izraženu crvljivost.

Vukašinović Srećko dipl.ing.

Pročitaj i ...

Ožegotine na plodovima smanjuju prihode

Ožegotine na plodovima prouzrokovanje ekstremno visokim temperaturama utiču na pojavu ožegotina na plodovima. Isto tako i zelena rezidba .