Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Trešnja – zelena rezidba, a đubrenje posle berbe

Trešnja – zelena rezidba, a đubrenje posle berbe

Posle berbe, za bolji rod sledeće godine Vam obezbeđuje mera zelena rezidba kod trešnje. Letnja zelena rezidba trešnje u rodu sastoji se u prekraćivanju i proređivanju mladara. Letnja rezidba više utiče na smanjenje bujnosti stabla u odnosu na zimsku rezidbu i obavlja se nakon berbe, krajem juna početkom jula meseca. Ovom rezidbom se poboljšava osvetljenost krune, smanjuje se potrošnja vode i poboljšava diferenciranje cvetnih pupoljaka. Rezidbom treba ukloniti sve mladare koji rastu vertikalno (vodopije) kao i mladare koji rastu ka unutrašnjosti krošnje i koji se preklapaju. Ove mladare treba uklanjati makazama do osnove tako da ostane 1-2 lista, odnosno na patrlj dužine oko 1cm, čime se pravi manji ožiljak. Time se smanjuje transpiracija na preseku, opasnost od prodiranja patogena i brže zarasta rana, pa uz kvalitetne sadnice možete očekivati još bolju sledeću godinu.

Ostale bočne mladare treba prekratiti za 1/3 dužine, čime se naročito potencira bolje diferenciranje cvetnih pupoljaka. Kao negativan efekat letnje rezidbe može se javiti povećanje osetljivosti cvetnih pupoljaka na zimske niske temperature, naročito ako se rezidba izvodi kasnije.

Trešnja – zelena rezidba, a đubrenje posle berbe

Takođe, za bolje formiranje rodnog potencijala odnosno diferenciranje pupoljaka, bitno je da biljka ima dovoljne količine AZOTA.

Ovo je naročito bitno u kišnim godinama, kada dolazi do većeg ispiranja azota u dublje slojeve što dovodi do lošijeg diferenciranja rodnih pupoljaka, ne samo kod trešnje već i kod ostalog voća. U tom smislu preporučljivo je da se trešnja nakon berbe prihrani sa N vodotopivim đubrivom (kalcijum nitrat 15-20 kg/ha) kroz sistem.

Nije preporučljivo dodavanje granulisanog azotnog đubriva (KAN, AN) zato što njihova kasna primena može dovesti do produžetka vegetacije na jesen i zimu i povećanja opasnosti od izmrzavanja kako cvetnih pupoljaka tako i drveta usled pojave ranih jesenjih mrazeva i niskih zimskih temperatura. Preporuka je da se u toku septembra meseca obavi prskanje (atomizerom) trešnje sa 0,2% rastvorom UREA-e. Sve ovo ima za cilj jačanje lista čime se potencira diferenciranje rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Ovo su agrotehničke mere koje proizvođači trešnje u Americi redovno primenjuju.

dipl. ing. Milorad Jocković

Pročitaj i ...

cene opet malina 2020

Malina 2020. godine imaće boje prilike na tržištu EU

Malina 2020. godine će imati bolje šanse za zaradu proizvođača.