Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Trulež plodova breskve i nektarine

Trulež plodova breskve i nektarine

Trulež plodova breskve i nektarine je posledica vlage i prisustva gljiva Monilinia. Plodovi su spremni za berbu i ova bolest može uništiti sav trud koji ste uložili tokom sezone. Zato primenite zaštitna sredstva Lira, Oligosan 25 EC … Još jedna opasnost vreba u voćnjaku: breskvin smptavac koji se može suzbiti upotrebom insekticida na bazi aktivnih materija hlorantraniliprol . PAŽNJA – OBAVEZNO SE PRIDRŽAVAJTE KARENCE

PREPORUKA PIS SRBIJA

U zasadima bresaka i nektarina otpočela je berba ranih sorti, dok su srednje i kasne sorte u različitim fazama razvoja i sazrevanja plodova. 

U fazama sazrevanja plodova bresaka i nektarina i uz prisustvo vlage može doći do infekcije plodova prouzrokovačima različitih vrsta truleži ( Monilinia spp.). Nestabilno vreme sa padavinama koje se najavljuje za naredni period nosi rizik od infekcije plodova navedenim patogenima. 

U zasadima bresaka i nektarine čiji su plodovi ušli u faze sazrevanja, sa ciljem zaštite od prouzrokovača truleži, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Geoxe 50 WG (fludioksonil) u količini 0,4-0,45 kg/ha (karenca 3 dana) ili
  • Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Lira, Oligosan 25 EC (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili
  • Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • Luna sensation (fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Fluks (fludioksonil) u količini 1 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Slika (piraklostrobin) u količini 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) ili
  • Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8-1 kg/ha (karenca 14 dana).

U zasadima bresaka i nektarina u toku je aktivnost breskvinog smotavca . U regionu Novog Sada piljenje larvi druge generacije očekuje se u narednih nekoliko dana te se preporučuje primena insekticida na bazi aktivnih materija hlorantraniliprol sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi u plodove.

U ostalim regionima početak piljenja larvi ove štetočine očekuje se u narednih 4 do 7 dana. Zbog različitog vremena nastupanja bioloških događaja breskvinog smotavca i prisustva drugih insekata u zasadima, od čega zavisi i izbor insekticida za njihovo suzbijanje, upućujemo proizvođačima na praćenje regionalnih preporuka na Portalu PIS-a.

Trulež plodova breskve i nektarine

Napomena: Breskvin smotavac i pojedine gljive prouzrokovane truleži iz roda Monilinia su u nekim zemljama gde se izvozi naše voće karantinske vrste, tako da svi proizvođači koji su orijentisani ka izvozu treba da obrate posebnu pažnju na njihovo suzbijanje.

Važno: Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U zasadima bresaka i nektarina u kojima je breba u toku ili se ona očekuje u narednim danima nikako ne treba sprovoditi hemijske mere zaštite.

Pročitaj i ...

kalem vosak rutava buba voćnjak oprašivanje cvetni pupoljci zaštita bakteriozna alternativna rodnost za rezidbu jabuka rezidba voća pepelnica jabuke urea u jesen

Cvetni pupoljci – vreme formiranja budućeg roda

Briga je najviše posvećena plodovima, ali kada se formiraju cvetni pupoljci? Oplođeni cvet daje plod.