Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Biljne vaši maline – preventiva i zaštita u proleće

Biljne vaši maline – preventiva i zaštita u proleće

Neke od brojnih štetočina maline su biljne vaši koje napadaju u proleće – mala malinina vaš i velika malinina vaš.

Mala malinina vaš

Mala malinina vaš (Aphis idaei) je štetan insekt koji u narodu nazivaju mala zelena vaš. Ovaj insekt se može naći samo na malinama, velika je štetočina, sisa biljne sokove i tako prenosi viruse. Zaraza se manifestuje u vidu šarenila lista, menjanjem boje od svetlo zelene do tamno zelene, list je nepravilnog oblika. Deformacije lista utiču na izgled ploda koji je lošijeg kvaliteta, koji je sitan i rehuljav. Vaši luče medljiku koja privlači mrave, tako da mnogo mrava na stabljici ukazuje na prisustvo vaši, a biljka može biti prekrivena čađavom buđi koji takođe utiče na kvalitet ploda.

Mala malinina vaš ima veličinu od 1,2 – 1,8 mm i pokrivena je voštanim prahom. Insekti su svetlo zelene boje, uvek su na poleđini lista. U toku jedne godine može da se razvije sedam generacija ovog insekta, u povoljnim godinama i preko 10 koje se naizmenično preklapaju. Odrasle ženke u jesen polažu jaja u pupoljke maline iz kojih se u proleće pojavljuju prve odrasle jedinke. Posle izvesnog vremena stvaraju se kolonije insekata na poleđini lista, što je posledica deformacija izdanaka koji pri jačem napadu venu.

Velika malinina vaš

Velika malinina vaš (Amphorophora idaei) je štetni insekt koji napada malinu, a razlikuje se od male malinine vaši po tome što se lišće maline ne kovrdža prilikom njenog delovanja, a prenosi i veći broj virusa. Ima specifičan izgled, veoma sličan još nekim vrstama biljnih vaši.

Međutim, postoje razlike od kojih je osnovna izbor biljke na kojoj će se hraniti, ali i veličina samog insekta kao i dužina antena. Dužina tela joj može biti od 2,5 do 4mm, a poseduje i veoma duge antene na glavi. U toku juna i jula meseca razvijaju se krilate forme. Borave na poleđini lista i veoma su pokretni prilikom suzbijanja. Ženka polaže jaja pri osnovi malininog izdanka koja su svetlo zelene boje koja kasnije potamne i zimi postaju crne. Ciklus razmnožavanja i najveća kulminacija štetočina je u berbi maline. Početkom jeseni pojavljuju se mužjaci koji oplođuju ženke koje polažu jaja pri osnovi malininog izdanka.

Pročitajte i: Malina organski način uzgoja

Suzbijanje i zaštita, ukoliko se na listovima sa donje strane uoči u proseku više od 3 jedinke, deluje se sistemičnim insekticidima koje treba češće menjati zbog pojave rezistentnosti.

Preventiva protiv biljne vaši maline

Preventivno je potrebno da se uklanjaju biljni ostaci u kasnu jesen i na taj način se značajno smanjuje opasnot od širenja zaraze pošto je malina jedini domaćin za ovu vrstu biljnih vaši. U organskoj proizvodnji maline za suzbijanje biljnih vaši koriste se preparati pravljeni od biljaka (kopriva, beli luk, rastavić, buvač…) i prisustvo bubamare koja je prirodni neprijatelj vaši. Jedan od načina uklanjanja vaši je prskanje vodom i zakidanjem zaraženih delova.

Primena zimskih ulja pre kretanja vegetacije važna je mera borbe, zato što ulje suzbija jaja, daje na vremenu da se lisni i cvetni pupoljci pre razviju od imaga. Jedna od mera borbe je i nabavka kvalitetnog sadnog materijala po mogućstvu sertifikovanog da nema virusa. Za zaštitu potrebno je potražiti savet stručnjaka ili konsultovati se u nadležnoj Savetodavnoj službi.

Najveća populacija velike malinine vaši pojavljuje se u periodu kada se obavlja berba maline, pošto je to osetljiv period i ograničen je broj preparata koji se mogu koristiti zbog trajanja njihove karence.

Zlatica Krsmanović,
dipl. ing. voćarstva i vinogradarstva

Pročitaj i ...

dunja u vočnjaku berba pravilno dunja u voćnjaku

Dunja u voćnjaku, plantažni zasadi su isplativi?

Leskovačka, Vranjska, Trijumf ili Šampion? Kako izabrati najbolju dunju ili dunjac?