Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Voda leti najvažniji element za zdrave pčele

Voda leti najvažniji element za zdrave pčele

Voda leti najvažniji element za zdrave pčele – kako svojom količinom tako i kvalitetom. Stalno dostupna , na pristojnoj udaljenosti od pčelinjaka i uz osunčanost tokom dana.

Potrebe pčela za vodom – tema koju predstavlja Dip. Ing. Jovan Sušić PSSS Šabac 

Voda je važan element u rastu I razvoj pčelinjeg društva. Pčele vodu koriste za ,rastapanje kristala meda, pripreme hrane za leglo, hlađenje košnice, održavanje vlage u leglu. Voda mora biti zdrava I čista i uvek dostupna kako bi društva mogla nesmetano da funkcionišu .

Voda leti za zdrave pčele

Ukoliko ne postoji prirodni resurs (reka, izvor ) voda se mora obezbediti u blizini pčelinjaka, da zadovoljava i kvalitet kao količinu za potreban broj društava. Sudovi koji služe kao rezervoari moraju se održavati i najbitnija je higijena pojila, kao i dovoljno čiste vode. Vodu pčela može uzimati direktno iz posuda gde se postave tanki stiropori ili bilo šta što pluta kako se pčele ne bi davile. Jedan od boljih načina je kapanje na daske postavljene ispod sudova, jer nema uginuća a rezervoari se neprljaju.

Postoje razni tipovi pojila, a najbitnije je obezbediti zdravu i količinski dosta vode. Kako se bez vode ne može održati zdravo i funkcionalno društvo , pojila se moraju postaviti 10-ak metara ispred pčelinjaka na 1 m visine gde je osunčano od jutra. Kako bi se naučile na pojilo, preporučeno je par dana premazivati medom mesta za uzimanje vode. Najvažnije je da voda bude zdrava, čista i u dovoljnoj količini koja zavisi od paše, sunčanih dana I brojnosti društava. 

Pročitaj i ...

Ožegotine na plodovima smanjuju prihode

Ožegotine na plodovima prouzrokovanje ekstremno visokim temperaturama utiču na pojavu ožegotina na plodovima. Isto tako i zelena rezidba .