Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Zimsko tretiranje voćki sa sumporom i krečom

Zimsko tretiranje voćki sa sumporom i krečom

Zimsko tretiranje voćki – Verovatno ste već obavili prskanje voćnjaka radi zaštite od patogena, šteočina. Ako niste to uradili bakrom možda je prilika da to uradite  kombinacijom sumpora i kreča. Prednost smeše je da odbija svetlost i omogući da se odgodi rano kretanje voćaka i tako ih štiti od moguće štete od mraza. Ako se odlučite ipak za bakarni tretman više otome možete saznati OVDE.

Zimsko (rano prolećno) tretiranje voćaka sumporom i krečom umesto bakrom – Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infekcionog potencijala patogena i nekih štetočina u voćnim zasadima i jako je bitan kako bi se u novu vegetacionu sezonu ušlo sa što manjim pritiskom bolesti i štetočina. Tretman bakrom se pokazao problematičnim iz razloga višedecenijske primene i kontaminacije zemljišta ovim teškim metalom kao i same efikasnosti usled relativno lakog spiranja bakra kišom nakon primene. Takođe, bakar ne poseduje osobinu odbijanja svetlosti i sprečavanja ranog kretanja vegatacije što je slučaj kod primene sumpora i kreča. I poslednje, svakako možda i najvažnije je ekonomska isplativost u korist primene sumpora i kreča u odnosu na bakarne preparate.

Zimsko tretiranje voćki

Vreme primene je pozicionirano za period mirovanja, najkasnije do samog početka bubrenja pupoljaka sa napomenom da ne sme biti otvorenih pupoljaka niti zelenog tkiva jer sumpor i kreč mogu izazvati ožegotine. Primenjuje se kod svih voćnih vrsta izuzev kajsije, leske i jagode koje su osetljive na ovaj tretman.

Potrebni sastojci za tretman od 1000 litara tečnosti:

  1. 25 kg sumpora u prahu (S)
  2. 12 kg negašenog kreča (Cao)

Postupak primene je da se laganim dodavanjem kreča u vodu izazove postupak vrenja i nakon toga se vrši postepeno dodavanje svog kreča, a zatim i sumpora dok se ne dobije homogena smeša. Dobro treba ukuvati i homogenizovati celu smesu i ostaviti da se ohladi a zatim izvršiti tretman. Rezulat ove reakcije je kalcijum sulfid koji je jako delotvoran u borbi protiv patogena, štetočina kao i ranog kretanja vegetacije.

Za primenu u toku vegetacije ovaj rastvor je moguće primeniti, ali u razblaženoj formi 4-5 puta u zavisnosti od biljne vrste.

Pročitaj i ...

kruska monilia prekalemljivanje povijanje grana

Povijanje grana formiranje krune voćaka

Povijanje grana podstiče broj rodnih pupoljaka i pravilno formiranje forme.