Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Bolesti u voćnjaku i povrtnjaku sprečavaju pčele?

Bolesti u voćnjaku i povrtnjaku sprečavaju pčele?

Da li ste mislili da će pčele biti glavni protivnik bolesti u voćnjaku i povrtnjaku? Iz SAD-a stiže novi način da zaštitite svoj zasade i smanjite upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava, upotrebu vode i energije.

Novi fungicid će prenositi pčele dok oprašuju cvetove – genijalna ideja, zar ne? Tokom svoga leta skupljajući polen pčele prenose gljivične kolonije koje nama služe da te gljive ubijaju štetne kolonije gljiva u gajenim usevima.

Bolesti u voćnjaku

Postupak nosi naziv “bee vectoring”. Pčele prenose gljive koje proizvode prirodne fungicide – Clonostachys rosea, čija upotreba u zaštiti bilja može biti od ogromne važnosti.

podsticaji za pčelare krediti pčelarima biodizel organska proizvodnja pčela leska u srbiji oksalna kiselina u smiraj dana
Pčele protiv gljivičnih kolonija

U SAD-u je odgovarajuća institucija, Američka agencija za zaštitu okoline (EPA), odobrila upotrebu Bee Vectoring kao biofungicid za Clonostachys rosea. Prvi put je jedno biće, pčela, uključena u razvoj pesticida. U jesen 2019. godine počela je prodaje na tržištu za upotrebu u usevima jagoda, brusnica i badema.

Proizvod poboljšava prinose useva i podstiče rast biljaka. Troškovi zaštite useva i voćarskih zasada će biti znatno niži. Prirodna okolina će imati dobrobiti od smanjenja upotrebe hemikalija, goriva i nije zanemarljivo da će doprineti smanjenju troškova radne snage.

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.