Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Dogovor (ni)je postignut, blokada se prekida ili … ?

Dogovor (ni)je postignut, blokada se prekida ili … ?

Dogovor (ni)je postignut, nezadovoljni poljoprivrednici čekaju ponudu na papiru. BLOKADA NOVOG SADA POČINJE U 15 SATI (BLOKADA BULEVARA MIHAJLO PUPIN, OD JEVREJSKE DO MOSTA VARADINSKA DUGA)

Vlada Republike Srbije je odobrila – Odobriće se izvoz osnovnih poljoproizvoda bez ograničenja. Dizela bez akcize neće biti! (ponuđeno 22 dinara po litri kao vraćanja novca plaćenog za gorivo – do 60 litara po hektaru, za maksimum 20 hektara).

Poljoprivrednici su na sastanku u Vladi Republike Srbije uspeli da ostvare deo zahteva. Za suncokret je ponuda 535 evra za tonu (prošloga leta je bilo 510 evra za tonu). Subvencije za mineralno đubrivo se ne spominje – novca nema! U zlatnom dobu za ekonomskog tigra ne postoji nemoguće , zar ne?. Ili ipak ima ?

Za subvencije po hektaru, makar kao u okruženju, odgovora nema. Vlada misli da je dovoljno ovih 66 evra (do 20 hektara). Za šta? Da li za čak 66 kilograma mineralnog đubriva, 40 litara dizela … Sada nekadašnjih 12.000 dinara subvencija po hektaru deluju kao daleki san. Poljoprivrednici sada traže 300 evra po hektaru.

Cena suncokretovog zrna u EU je prosečno 750 evra za tonu, U Ukrajini je 600 evra za tonu , ali tek slede dodatni troškovi transporta iz Ukrajine. Suncokretovo ulje na svetskom tržištu beleži cenu od 1.200 do 1.270 US dolara za tonu. To su parametri koje treba uskladiti sa našim mogućnostima.

Dogovor (ni)je postignut ?

Mineralno đubrivo je skuplje nego u julu mesecu ove godine. Za tonu je potrebno oko 800 evra za tonu (KAS) u Nemačkoj. Kod nas je cena trenutno urea, AN i NPK oko 120 dinara za kilogram. Koliko će biti pred setvu, uz gas koji će biti skuplji – niko ne zna.

“Veliki” paori su izdali saopštenje da bi trebalo sačekati sa radikalizacijom protesta i da prvo treba prebrojati “profesionalne” i one druge poljoprivrednike? Znate da spiskovi uvek imaju negativno rešenje, da ne spominjemo “one jednakije” od jednakih.

Sačekaće poljoprivrednici zvanični stav Vlade Republike Srbije i onda će doneti odluku o daljim koracima.

Odluka je doneta – blokada za Novi Sad. Da li će to slediti u Rači?

Pročitaj i ...

petkus sušare

Razmena NPK đubriva za pšenicu i kukuruz

Razmena NPK đubriva ( 6:24:12 ) za pšenicu i kukuruz je mogućnost da poljoprivrednici "nahrane" posejane kulture