Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Izvoz borovnice i maline u 2021. godini uz visoke cene

Izvoz borovnice i maline u 2021. godini uz visoke cene

Izvoz borovnice i maline će u ovoj godini biti profitabilan. U ovo vreme uvoz borovnice i maline u Evropu je sa južne hemisfere – Čile, Peru … Prošle godine je mraz u Čileu “obrao” rod, smanjio ponudu maline na svetskom tržištu i doneo visoke cene u otkupu u junu 2020. u Srbiji.

Ovih meseci izvoz borovnica iz Čilea beleži izuzetne rezultate. Prognoze su da će više od 111.500 tona završiti na trpezama SAD – a, Kine, Kanade i EU. Nedeljno se izvozi i više od 10.000 tona tokom sezone branja. Borovnica se gaji na 15.600 hektara dok se na jednoj šestini tih površina borovnica gaji uz poštovanje uslova organske proizvodnje. Tu se nalazi i najveća šansa daljeg rasta izvoza kao organska borovnica. Srbija je prošloga leta zabeležila dobre izvozne rezultate za borovnicu. Uz cenu od 5,5 do 4,5 evra prve klase za kilogram i proizvođači su bili zadovoljni. Ovoga leta se očekuje takođe dobra otkupna cena za našu, kvalitetnu borovnicu jer pandemija je promenila navike potrošača, sve više želi da konzumira borovnice bogate antioksidansima.

maline akontacija

Izvoz borovnice i maline

Malina je ove zime u Čileu takođe hit za izvoz – cene su više nego prošle sezone. Sada se cena za malinu kreće od 2,90 do 3,80 US dolara za kilogram. Zemlje EU sada uvoze 40% malina od ukupnog izvoza iz Čilea dok je pre četiri godine to bilo na nivou od 26%. Tražnja za ovim slasnim voćem raste na svetskom tržištu, pogotovo sada kada pandemija uslovljava da se sve više svežeg voća konzumira radi postizanja visokog nivoa imuniteta kod stanovništva.

Pročitajte i: Maline obole od MMI

Letos je otkupna cena u Srbiji bila od 1,60 do 1,80 evra za kilogram. Izvozne cene su sada više od 2,90 evra za kilogram. Otkupljivači su imali dobar profit i očekuje se, uz dobar rod, da će i otkupne cene maline biti fer ovoga leta prema proizvođačima.

Pročitaj i ...

šljivina osa šljiva plamenjača rogač šljive bolest šarke šljive cvetanje šljive

Šljivina osa napada šljivike u cvetanju

Šljivina osa napada šljivike u cvetanju. Ispiljena larva hrani se tkivom ploda i semenkom. Jedna larva može da uništi u proseku tri do sedam plodova.