Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Izvoz jabuka će biti lakši 2020. godine iz Srbije?

Izvoz jabuka će biti lakši 2020. godine iz Srbije?

Jabuka je naša slatka muka ali izvoz jabuka u Rusiju više nije gotova stvar. Naša država je još više “zakuvala” kada je donela uslov da samo imaoci hladnjača sa kapacitetom iznad 500 tona mogu izvoziti.

Mnogi proizvođači sada imaju problem sa dobrim rodom jabuka. Stigla je vest iz Ministarstva poljoprivrede da će u 2020. godini izvoznici biti i oni koji imaju kapacitet hladnjača od “samo” 200 tona. Tako će i “mali” moći da sami izvoze, ako se to obećanje i ostvari. Cene? Cene će biti bolje nego u aprilu – trguje se jabukama po ceni od 35 evrocenti za kilogram.

Rusija je prošle godine uvezla jabuka u vrednosti od 517 miliona US dolara za 844.000 tona (novčano povećanje od 6,3% u odnosu na 2017.), ali je smanjena količina sa 1,03 miliona tona. Moldavija je istisnula Srbiju jer je zauzela prvo mesto sa izvezenih 245.800 tona jabuka. Mi smo izvezli 125.600 tona. Na rod stižu i novi voćnjaci koji su posađeni u Rusiji od 2014. godine. Deo tog roda će ostati na domaćem tržištu, dok će se drugi deo pojaviti na svetskom tržištu – eto nama novog konkurenta na tržištu.

Izvoz jabuka iz Srbije

Evropska unija beleži dobar rod jabuka, manji nego 2018. godine ali ipak je to 10,6 miliona tona dok cene su različite u zavisnosti od sorti i položaja države u EU.

Italija ove sezone ima lepa iskustva sa rodom jabuka. Tražnja je momentalno niža za 35 – 40% u odnosu na 2018. Trgovci se nadaju da će pad temperature podsetiti potrošače na zdravstvene prednosti jabuke “Jedna jabuka dnevno, tera doktora od vas”. Najviše je tražena sorta Zlatni delišes sa cenom od 0,35 do 0,50 evra za kilogram u veleprodaji. Sorte Fuji i Pink Lady imaju nešto višu cenu – od 0,60 do 0.80 evra za kilogram.

Austrija – Cene jabuka su nešto više nego godinu pre. Zlatni delišes je tražen po ceni od 0,57 evra za kilogram, Gala je 0,64 evra za kilogram.

Trgovci Al Dahre iz UAE su posetili Poljsku radi dogovora o izvozu jabuka – proveravali su se zdravstveni uslovi skladištenja, načini pakovanja za dugi put u UAE. Poljska beleži manji rod ove sezone od “samo” 3,2 miliona tona (majski mraz je najviše pogodio ajdared) ali neki od izvoznika su uspeli da prodaju jabuke za 1 evro za kilogram u Indiju! Šta se desilo sa našim izvozom u Indiju?

Pročitajte i: Novi izazovi za uzgajivače jabuka

Ove sezone očekuje se u Srbiji 420.000 tona jabuke. Nova tržišta će biti uslov uspešne prodaje i ostvarenja profita. U novembru se održava Fruitnet forum SEE u Beogradu, 6 – 7. novembar 2019. Učesnici će predstaviti iskustva prodaje na inostranom tržištu (Ćirić agrar) dok će strani predavači ukazatina dalji razvoj tržišta EU i mogućnostima prodaje.

Ako krećete u zasnivanje zasada jabuka pažljivo birajte sorte. Rusija traži Granny Smith, potrošači iz EU Zlatni delišes, Gala i Fuji kao i klupske jabuke – Pink Lady, Modi, kao i Morgana, Orange (dve sorte sa crvenim mesom).

27. oktobar 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke, jagode, maline i cene ovoga proleća u Evropi i kod nas.