Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Jabuke jagode, maline na tržištu Evrope

Cene voća su nešto više na tržištu Evrope – jabuke, jagode, maline su tražene u supermarketima. Ove sezone ni naši proizvođači ne mogu se požaliti na prolećnu prodaju.

Jabuke su rodile prošle sezone u Srbiji bogato i tokom februara 2020. godine je zavladala panika kod proizvođača – šta će biti sa jabukama iz hladnjača, hoće li se uspeti prodati? Cene su bile ispod želja proizvođača. April 2020. godine je doneo olakšanje, prodaja je bila odlična i cena je bila od 0,60 do 0,70 evra za kilogram u izvozu!

Ovoga proleća mrazevi nisu naneli velike štete u zasadima jabuka u Srbiji, ali zato Poljska beleži tokom maja meseca mrazeve (temperature su u nekim krajevima bile od minus 4 C do minus 7 C). Naročito su stradali jabučnjaci koji uzgajaju sorte Ajdared i Najdared. Štete su negde i 100%. Da li to znači da će Poljska ove sezone zabeležiti značajno smanjenje proizvodnje jabuka? Moramo sačekati 10-tak dana da bi se utvrdio obim štete na godišnju proizvodnju jabuka. Godišnje se proizvede u Poljskoj skoro 4 miliona tona jabuka (od toga skoro milion tona se izveze). Sada su cene jabuka na veletržnici u Poljskoj za prvu klasu 0,70 evra za kilogram, nešto jeftinije su sorte Gloster i Ajdared sa cenom od 0,55 evra za kilogram.

Jabuke jagode maline

Jagode su ove sezone donele visoki prihod uzgajivačima u Srbiji. Početak sezone je doneo vele cenu od 300 – 350 dinara za kilogram. Izvoz je bio značajan i tako su najzad proizvođači mogli da se obraduju. Tokom maja cena je padala sa svakim sledećim danom berbe. Na kraju je cena od 100 dinara za kilogram bila daleko od želja uzgajivača. Posebno ih je zabrinuo odnos cena na njivi, pri otkupu, i na pijaci – odnos je bio 1 prema 3! Više je bilo prihoda za trgovce nego za proizvođače (bez kojih trgovci nemaju šta prodavati!).

jagode berba jagode sorte jagoda jagode transport jagode izbor sadnica jagode zaštita c

Španija je proizvela 360.000 tona jagoda prošle sezone, (najviše u pokrajini Huelva, Andaluzia), ali ove sezone proizvođači su nezadovoljni. Epidemija je uslovila manjak berača, problemi u transportu… tako da će veliki deo jagoda ostati na polju ili će se obrati jedan deo, ali za industrijsku preradu po znatno nižoj ceni. Cena je na početku berbe bila 2 evra za kilogram da bi sada dostigla nivo od 0,90 evra za kilogram.

Poljska je ove sezone imala dobru berbu jagoda. Na kraju sezone, ovoga vikenda, cene jagoda su od 2,2 evra za kilogram do čak 3 ,3 evra za kilogram jer je više kupaca nego prodavaca na veletržnicama širom Poljske. Proizvede se više od 190.000 tona jagoda godišnje, od toga se u zemlje EU izveze 50% (skoro 98% od toga kao zamrznuto voće). Iz Srbije se takođe izvozi jagoda u Poljsku.

JABUKE JAGODE, MALINE

Maline koje se gaje u plastenicima su na početku prodajne sezone. U Poljskoj je njihova cena momentalno 14 evra za kilogram u pojedinim supermarketima (u pakovanjima od 250 grama). U Srbiji je takav način proizvodnje tek na početku. Jedan od primera je plastenik u Požegi gde se gaji sorta Heritidž. Berba je od avgusta meseca i traje do kraja oktobra. Po jednom aru se postiže prinos od 300 – 350 kilogramu – to bi odgovaralo rodu od 30 tona po hektaru. To je prilika da ne zavisite od ćudi vremena i imate svežu malinu i u periodima kada je nje nema na tržištu u velikim količinama. Naša malina tada se nudi u veleprodaji po 6,50 – 7,50 evra za kilogram (u pakovanu od 125 grama) i znatno je jeftinija od maline iz uvoza.

Kod nas još traje borba za početnu poziciju na tržištu – ko će prvi ponuditi, od hladnjačara, otkupnu cenu. Priča se o ceni od 150 dinara za kilogram, za početak, ali… Prošle sezone u Srbiji je proizvedeno oko 60.000 tona maline. Mraz, led, sneg, bolesti su ove godine naneli velike štete malinjacima. Spominje se manji rod u junu za 30 procenata u odnosu na 2019. godinu.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić je istakao da je realno da proizvođači imaju cenu maline od 1,75 evra za kilogram ove sezone kao i da država mora doneti garantovane cene za strateške proizvode. Izborna kampanja ili…?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

jagode maline pakovanje plodova

Malina ili borovnica, koja je buduće “voćno zlato” iz Srbije?

Malina je ove godine na dobitku, borovnica će biti nova MALINA u Srbiji?