Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Manje mesa na svetskom tržištu, više pšenice – FAO

Manje mesa na svetskom tržištu, više pšenice – FAO

Novi izveštaj FAO je pokazao da je afrička kuga svinja uticala na postojanje manje mesa na tržištu. Veća proizvodnja pšenice nalazi svoje mesto na trpezama u Aziji jer njihovi stanovnici sve više traže brašno od pšenice i ječma. Šećera je manje u svetskim razmerama, ali potrošnja beleži rast.

Prvi put za 20 godina biće zabeleženo da je svetska proizvodnja mesa smanjena, najviše kao posledica bolesti afričke kuge svinja. U 2019. godini biće proizvedeno oko 335 miliona tona mesa od goveda, ovaca, peradi i svinjetine, što je 1% manje nego 2018. godine.

Manje mesa na trpezi

Kina se navodi kao glavni razlog za pad proizvodnje, bolest je dovela do manje proizvodnje kineske svinjetine od 40%. Kompenzacija se sprovodi povećanjem proizvodnje piletine (povećanje za 17%) i tako se smanjuje ukupni deficit proizvodnje mesa u Kini na 8%. Kina čini velike napore da zaustavi širenje bolesti i sada je prvi put zabeležen rast broja krmača na farmama posle 19 meseci, kao rezultat velikog uvoza krmača iz Evrope i Brazila. Ministarstvo poljoprivrede planira da do kraja 2020. godine dostigne nivo proizvodnje od 80% pre pojave bolesti afričke kuge svinja.

Očekuju se praznici i mogućnost da nebezbedan transport svinja u regije koje imaju veću potrošnju dovede do novog širenja žarišta. Povećava se i broj svinja u tovu za 4%, ali da li će to doneti dalje širenje bolesti? Da bi se to sprečilo Vlada je donela nagradu za onoga ko prijavi izbegavanje mera zaštite od bolesti u visini do 1.420 američkih dolara!!!

U ukupnoj proizvodnji mesa na svetskom nivou svinjetina je više od trećine proizvodnje mesa, piletina 39%, a govedina 21%, ostalo se odnosi na ribarstvo. Ipak se procenjuje da će zbog tražnje tržišta za proteinima podstaći mnoge da povećaju proizvodnju mesa. Globalna trgovina bi mogla zabeležiti povećanje od 6,7%.

Žitarice postaju sve više popularne u Aziji. Iako je povećana svetska proizvodnja pšenice, rast životnog standarda dovodi do njene veće potrošnje. Analitičari veruju da će rast potrošnje žitarica nadmašiti procentualno i rast svetske populacije.

Proizvodnja šećera u svetskim razmerama smanjena je za 2,8%, suša u Evropi je mnogo doprinela tome. Rast potražnje se očekuje tako da će to podstaći rast cena šećera.

Pročitaj i ...

krediti sa marketing u poljoprivredi berba povrća zadrugarstvo

Krediti sa 3% kamate, bez valutne klauzule

Fiksna kamata na kredite, bez valutne klauzule, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede