Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Meso skupo, svinja malo – da li je neko kriv za to?

Meso skupo, svinja malo – da li je neko kriv za to?

Meso skupo, svinja malo na domaćem tržištu, biće ih još manje. Vlasnici velikih farmi zadovoljni, klaničari takođe. Samo mali uzgajivači propadaju, potrošači sve manje kupuju. Što je rekao jedan član Udruženja klaničara – meso nije osnovna namirnica, ne mora se jesti svaki dan!?

Poslednjih dvanaest meseci desio se kolaps svinjarstva. Skupa stočna hrana, veliki troškovi energenata, uvoz … su naterali mnoge da napuste tov svinja. Kupovina svinjskog mesa je postala investicija, prosečna potrošnja svinjskog mesa je bila mala po glavi stanovnika, sada će biti još manja. Od nekadašnjih 4 miliona tovljenika sada je i milion tovljenika godišnje pun pogodak. Znamo da je uzgoj svinja praćen sezonskim oscilacijama, ali ovo je sistemski problem. Znam, država će reći da tržište rešava sve, ali da li je izgubljenih 10.000 radnih mesta takođe interes države? Možda se to ne vidi jer seljaci nisu na evidenciji Fonda za zapošljavanje, ali oni su ostali bez prihoda i sada mladi pakuju kofere.

Država maksimizira cene pokušavajući da stanovništvo može barem dva puta nedeljno da obezbedi neophodne aminokiseline iz mesa, ali … Veliki uzgajivači (istovremeno i veliki klaničari – “Đurđević”) su veoma zadovoljni otkupnom cenom od 260 dinara za kilogram, ali “malih” nema. Lobi klaničara i veletrgovaca je naterao državu da poveća cenu svinjskog buta u maloprodaji sa 709,00 dinara za kilogram na 749,00 dinara za kilogram (kukali su da državni aparatčici nisu uzeli u obzir troškove pakovanja). Država je to odmah uvažila kao opravdani zahtev. Zahtev uzgajivača da se finansijski optereti uvoz svinjskog mesa iz EU još 2021. godine (mesa zamrznutog više od 6 meseci) nije prihvaćen – ne može se zbog SSP -a, slobode tržišta – tra, la, la,la.

Metod koji može da reši ovu nesrećnu situaciju je način kako funkcioniše uzgoj, prerada i prodaja svinja i svinjskog mesa u Danskoj. Uzgajivači su suvlasnici klanica, trgovačkih kompanija koje imaju zajednički interes sa uzgajivačima.

Pisali smo o tome u leto 2021. godine – Uzgoj svinja na danski način.

Pročitaj i ...

petkus sušare

Razmena NPK đubriva za pšenicu i kukuruz

Razmena NPK đubriva ( 6:24:12 ) za pšenicu i kukuruz je mogućnost da poljoprivrednici "nahrane" posejane kulture