Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Milijarde, milijarde za 2022. godinu, subvencije iste …

Milijarde, milijarde za 2022. godinu, subvencije iste …

Milijarde, milijarde stižu posle Nove godine – čak 62 milijarde za poljoprivredu. Najviše sredstava – 32,2 milijarde dinara usmeravaju se ka direktnim plaćanjima u poljoprivredi, za IPARD program se izdvaja 6,4 milijarde dinara (uz promene uslova u konkurisanju – 50% avansa poljoprivrednicima), za mere ruralnog razvoja izdvaja se pet milijardi dinara.

Najavljeni su i prvi konkursi za kupovinu mehanizacije i priključnih elemenata već od 15. decembra 2021. godine (bespovratno 50% vrednosti mehanizacije). Najavljuje se i vanredna finansijska “injekcija” od 5 milijardi dinara za stočarstvo. Sve to dobro zvuči, ali stoke je manje nego godinama pre. Izgleda nije baš sve u planovima, nešto je i na terenu.

Milijarde, milijarde stižu

Ove sezone ratari su imali priliku da zarade dovoljno da mogu da investiraju i uplate nešto i za amortizaciju mašina, koja uvek bude minimalna. Cene pšenice ne staju u stalnom rastu na tržištu – setva je prošla kako – tako, ali koliko je mineralnog đubriva “bačeno” u njive?. Kako će prolećna prihrana odlučiti o kvalitetu zrna i delu prinosa treba kupovati ureu, ali… Cena uree je iznad 1.000 evra za tonu i nema je! To donosi brigu ratarima i već je udruženje “Stig” Požarevac najavilo proteste za četvrtak 25. novembra 2021. godine. Ako ne bude uree u njivama na proleće prinosu mogu biti manji za 40% i nijedna cena pšenice neće moći “pokriti” troškove. Država je nagovestila da će biti pomoći ratarima zbog izuzetno visokih cena mineralnih đubriva (azotnih) , ali za sada se samo govori. Verovatno se misli da će visoke cene žitarica biti dovoljne da ratari od svoje zarade plate đubrivo. Ne govori se o novim subvencijama po hektaru – da li će ostati mizerne jer konkurencija u EU ima od 300 – 500 evra po hektaru pomoći.

Najavljuje se da će i druga udruženja organizovati protestne vožnje sa željom da izazovu reakciju Ministarstva poljoprivrede i da se subvencije po hektaru dupliraju, tripliraju!?

Čeka nas neizvesno proleće i prihrana useva, zatim neizvesna žetva na leto dok o cenama ne smemo ni govoriti – daleko je varljivo leto 2022. godine.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

pdv u pravilnik o ipard program ipard na čekanju ipard izrada ipard II poljoprivreda zahteva razvoj poljoprivrede podsticaji ipard javni poziv ipard isplata

SWOT analiza za donošenje pravih odluka na gazdinstvu

SWOT analiza Vam može ukazati u čemu ste dobri, ko Vam je konkurencija i kako do cilja - pristojan život od svoga rada.