Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Mladi u poljoprivredi očekuju nove konkurse

Mladi u poljoprivredi očekuju nove konkurse

Novi 21. vek je prilika da mladi u poljoprivredi Srbije “uskoče” u tehnološki voz koji juri u Evropu. Prošle i ove godine Ministarstvo poljoprivrede je učinilo napor i obezbedilo sredstva namenjena isključivo mladim poljoprivrednicima. Veliki broj njih je i dobio sredstva za pokretanje svoje privredne aktivnosti.

Broj gazdinstava u kojima su mladi nosioci je oko 38.000. U odnosu na ukupan broj to je samo 6% i time niko nije zadovoljan. Da bi mladi “nasledili” sadašnju generaciju mora ih biti višestruko više. Mladi su nosioci daljeg napretka, primene tehnoloških inovacija i uslov biološkog opstanka sela. Kako da mladi ostanu na selu?

Stalno se govori o podršci mladima dajući im sredstva (u vrednosti 10.000 evra) da pokrenu delatnost, ali šta to vredi ako selo nema solidan put do njega, ako nema škole, ambulante, kvalitetne vode…

Mladi sada lako mogu pogledati putem web-a kakva su sela u Evropi i kakva je njihova komunalna opremljenost tako da govoriti o ostajanju mladih na selu deluje kao vapaj.

Mladi u poljoprivredi

Najavljene su nove mere za mlade u poljoprivredi za kraj 2019. godine – Pravilnik o subvencijama za mlade do 40 godina, do novembra ove godine i najava da će biti donet Pravilnik o kupovini zemljišta za mlade poljoprivrednike uz posebne uslove finansiranja do kraja godine.

Posebno će biti značajno da uslovi kupovine zemljišta za mlade poljoprivrednike budu povoljni: višegodišnja otplata, bez kamate ili do 1% godišnje, sa grejs periodom do prvog prihoda sa zemlje…

Da se uhvati “korak sa svetom” moraju se posedovati moderne mašine, aparati i oprema za preradu, a znamo koliko ona košta. Mnogo je učinjeno, ali mnogo više je potrebno da mladi ostaju na selu jer sa ovakvom cenovnom politikom poljoprivrednih proizvoda koja ne obezbeđuje akumulacija i deo za investiranje u novi ciklus proizvodnje neće biti uspeha. Može se dobro početi kada Vam država da bespovratna sredstva za početak, ali kada zabeležite gubitak u prvoj žetvi, berbi, otkupu mleka ili junadi mnogi će stati ili se zapitati da li je to ono što žele?

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad turizam na selu ruralni razvoj

Ruralni razvoj dobija više od 6 milijardi dinara 2020.

Podsticaji i direktna plaćanaj za 2020. godinu vrede više od 36 milijardi dinara.