Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Otkup tovljenika slamka spasa za uzgajivače?

Otkup tovljenika slamka spasa za uzgajivače?

Otkup tovljenika može da privremeno smanji muke uzgajivača, ali da reši problem – NE. Najava da će država da otkupi 15.000 tovljenika će samo da “ulepša” – privremeno, ovo je jedan problem koji se mora sistemski rešiti.

Skupa stočna hrana, pad potrošnje, veliki uvoz svinjskog mesa – eto razloga da se proveri politika podrške države prema našim uzgajivačima svinja. Godišnji uvoz više od 20 miliona kilograma svinjskog mesa, za šta je plaćeno oko 54 miliona evra, je jedan od velikih uzročnika ove krize.

Godišnje po stanovniku prosečna potrošnja svinjskog mesa u Srbiji je 14 kilograma. Pandemija je samo ogolila ekonomsku politiku koja se sprovodi u našoj poljoprivredi u sferi stočarstva.

Dodatna mera – davanje kukuruza uzgajivačima kao pomoć samo produžava postojeći nesklad u sistemu. Dok se ne uspostavi prirodni lanac od proizvođača – otkupljivača – prerađivača – trgovaca (izvoznika) biće uvek krizne situacije. Proizvođači na gubitku, uvoznici i prerađivači na dobitku. Na kraju će i oni biti na gubitku, ali sada ih nije briga za to – daleko je to? Da ne spominjemo kvalitet uvoznog mesa – da li je to kvalitet koji naši potrošači žele?

Otkup tovljenika – 15.000

Rešenje je jedno – uspostavljanje sistema kao u svetskoj velesili u proizvodnji i izvozu svinjskog mesa – Danskoj. Proizvođači, udruženi, sami poseduju proizvodne kapacitete, prerađivačke kapacitete i prodaju (sami ili preko distributera).

Jedan interes – profit za svakoga u tom lancu. Bez zajedničkog interesa uvek će država morati (da li će morati?) da “gasi požar”, ali neće se time rešiti problem. Uvek će se on javiti jer je tov svinja podložan ciklusima – to će uspeti “ispeglati” udruženja koja raspolažu sopstvenim kapacitetima – bez uslovljavanja u otkupu od strane klaničara.

Pročitajte i: Zadruge su dobra praksa  – Norveška

Pročitaj i ...

Znanje iz Evrope za naše poljoprivrednike La Linea Verde

La Linea Verde - etički model lanca poljoprivrednog snabdevanja.