Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Podsticaji 2021. manji, para ima ali …?

Podsticaji 2021. manji, para ima ali …?

Podsticaji 2021. manji odlukom vlade Republike Srbije – Izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u 2021. godini je donela ove promene. Na štetu prolećne setve.

Izmenom se uštedelo 2,2 milijarde dinara (nešto manje od 20 miliona evra) na račun podsticaja za biljnu proizvodnju po hektaru. Umesto 4.000 dinara po hektaru sada će to biti manje, dok je smanjen i regres za gorivo koje je bilo prošle sezone 1.200,00 dinara po hektaru (60 litara po hektaru do maksimalno 20 hektara – po 20,00 dinara po litri). Da li su obavešteni da je gorivo sve skuplje? Često su udruženja poljoprivrednika zahtevali smanjenje, čak ukidanje akcize na dizel koji se koristi u poljoprivredi, ali … Tu prednost imaju mnogi ratari u okruženju i time je njihova proizvodna cena niža nego kod naših poljoprivrednika.

Podsticaji 2021. manji

Kako ostvariti prava na podsticaje – prvo podnesite zahtev Ministarstvu finansija i privrede, odnosno Upravi za trezor u periodu od 1. marta do 30. aprila tekuće godine. Zatim čekajte … dok Vam ne zatraže dopunu zahteva.

Mere ruralnog razvoja su takođe uskraćene za 300 miliona dinara. Sa 1,7 na 1,4 milijarde dinara.

Dugovanja države poljoprivrednicima su velika i preraspodela sredstava dela državnog budžeta namenjenih poljoprivredi je išla u korist isplate dugova (ima ih i iz 2019. godine – subvencije stočarima). Povećana su sredstva za te namene sa 2,4 milijarde dinara na čak 4,7 milijardi dinara. Znači umesto podsticaja od 5.200 dinara po hektaru daje se 4.000,00 dinara po hektaru i ta “ušparana” sredstva sva idu za plaćanje starih dugova. “Ušteda” je 2,2 milijarde dinara – kao da sledi novo presipanje iz jedne ruke u drugu. Poskupelo seme, đubrivo i gorivo za nastupajuću setvu ali šta to znači birokratama u Ministarstvu poljoprivrede – ne seju oni.

Nisu retke i zloupotrebe dobijenih sredstava na osnovu izveštaja Poljoprivredne inspekcije. Ukupna suma koja će predmet potraživanja države od nesavesnih korisnika je 383.534.861 dinara.

Pročitaj i ...

izvoz svinjskog mesa subvencije ili stabilne cene

Otkup tovljenika slamka spasa za uzgajivače?

Otkup tovljenika kao pomoć države - 15.000 grla. Da li će to doći do svih ili...